20.7.2016. 17:33
0
Istrage o terorističkoj organizaciji FETO/PDY u Turskoj: Suspendovan veliki broj službenika svih institucija
Veliki broj službenika vlade, parlamenta, ministarstava i drugih javnih ustanova u Turskoj suspendovano je sa funkcija u okviru istraga o terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY), koje su intenzivirane nakon neuspjelog pokušaja te organizacije da vojnim udarom svrgne legitimnu i legalnu vlast u toj zemlji.

Teroristička organizacija “Paralelna struktura“ koju vodi Fetullah Gulen infiltriranjem članstva u sve institucije turske države već nekoliko godina radi na rušenju legitimne i legalne vlasti u toj zemlji, a posljednji konkretni čin te organizacije desio se u petak navečer kada su pripadnici turske vojske odani Gulenu pokušali izvesti vojni udar, a u tome ih je spriječio narod koji je izašao na ulice i policija. 

Nakon gušenja pokušaja državnog udara nadležne istražne i pravosudne institucije Turske započele su proces eliminisanja infiltriranih terorističkih elemenata iz javne službe, a u okviru toga je sa dužnosti razriješen veliki broj službenika. 

Do sada je suspendovano 257 službenika u sjedištu turske vlade koji su radili u vladinoj zgradi do palate Cankaya Kosku. Zbog povezanosti sa terorisitičkom organizacijom, svim tim službenicima su oduzete legitimacije, a među njima je 230 izvjestilaca, 19 eksperata, šest stručnih savjetnika i dva pravna savjetnika.

Istraga o terorističkoj organizaciji “paralelna struktura“ pokrenuta je i u najvišem zakonodavnom tijelu Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske. I u toj instituciji suspendovan je veći broj službenika, među kojima i tri zamjenika generalnog sekretara parlamenta Muhammed Bozdag, Kemal Kaya i Mustafa Tamirci.

U svim turskim ministarstvima također se provode istražni postupci o povezanosti osoblja sa terorističkom mrežom.

Najveći broj službenika do sada je suspendovan u Ministarstvu obrazovanja. Sa posla je udaljeno 15.200 službenika tog Ministarstva, a pokrenut je i postupak zabrane rada za 21.000 osoblja uposlenog u privatnom obrazovnom sektoru. Suspendovani su i prosvjetari u rukovodstvima u svim turskim provincijama koji su bili članovi Sindikata aktivnog obrazovanja.

Vijeće za visoko obrazovanje Republike Turske (YOK) je prihvatio ostavke svih 1.577 dekana fakulteta u toj zemlji, a ostavke su podnijeli rektorati po prethodnom uputstvu YOK-a. Vijeće je od svih rektora zatražilo da do 5. augusta podnesu interne izvještaje o osoblju povezanom sa teroristima. Suspendovani su i rektori četiri turska univerziteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova suspendovalo je ukupno 8.777 službenika, među kojima 246 narednika civilne administracije, 7.899 pripadnika policije, 614 pripadnika žandarmerije i 18 pripadnika obalskih sigurnosnih snaga.

Među suspendovanim pripadnicima policijskih snaga je 30 guvernera, 52 inspektora, 16 pravnih savjetnika, 92 zamjenika guvernera, te brojni rukovodioci lokalnih službi. Suspendovan je i bivši guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu.

Ministarstvo odbrane Turske također provodi opsežne istrage o povezanosti službenika sa terorističkom organizacijom FETO/PDY, a do sada su suspendovana tri generala i jedan admiral. Naredbom Tužilaštva u Ankaru pod nadzor je stavljen 21 vojni sudija.

Ministarstvo socijalne politike i porodičnih pitanja suspendovalo je 393 službenika, Ministarstvo sporta i omladine 245, Ministarstvo razvoja suspendovalo je 16, Ministarstvo finansija 1.500, Ministarstvo energetike i prirodnih resursa 300, Ministarstvo trgovine i carina 176, dok je Ministarstvo zdravstva suspendovalo dva službenika.

U toku su istrage u drugim turskim institucijama, a do sada je Uprava za vjerske poslove suspendovalo 492 službenika, Konkurencijsko vijeće osam, a Istanbulska berza 51 službenika.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.