27.7.2016. 10:25
1
Bivšem logorašu Mehmedu Mustafiću nakon tužbe protiv RS-a zaplijenjen automobil
Bivšem logorašu Mehmedu Mustafiću iz Ugljevika, koji je podnio tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv bh. entiteta Republike Srpske (RS), Osnovni sud u Bijeljini je zaplijenio automobil, javlja Anadolu Agency (AA).

Mustafić je samo jedan od hiljada logoraša koji nakon više od dvije decenije traže od RS-a naknadu nematerijalne štete. Prema ranijim podacima tužbe protiv RS-a iznose i više od milijardu maraka. Bivši logoraši i danas traže donošenje krovnog zakona o izmirenju ratne štete što BiH do sada nije učinila. 

Kako su naveli iz Saveza logoraša u BiH, u saobraćajnu dozvolu Mustafića za vozilo proizvedeno 1984. godine, a na osnovu, opet pravno neutemeljenog rješenja Osnovnog suda u Bijeljini i sudije Benamira Subašića, uvedena je zabrana raspolaganja istim, prenosi Anadolu Agency (AA).

"I logoraš Mustafić Mehmed iz Ugljevika ne smije raspolagati svojim četvorotočkašem kojeg je platio svojim sredstvima. Čak i u slučaju prijeke potrebe, ugroženost života i zdravlja nekog od članova svoje porodice, raspolaganje vozilom povlači odgovornost", istakli su iz Saveza. 

Prema njihovim riječima, na hiljade je mehmeda širom Bosne i Hercegovine, logoraša i žrtava sistema koji ih već više od dvadeset godina nemilosrdno gazi, s ciljem da sebe opere odgovornosti za, nepobitno dokazane i presuđene zločine počinjene u periodu 1992.-1995.

"I svi oni, nakon dvadesetogodišnje potrage za pravdom, sada napokon shvataju da je ista samo ideal, nedostupna onim najugroženijim, onima koji je najviše trebaju i da se za nju ne vrijedi boriti. Posljednjih mjeseci logoraši u BiH proživljavaju najteže periode u svojim životima. Možda čak i teže nego one devedesetih godina kada su, zbog svoje etničke pripadnosti, religijskog uvjerenja, političkog opredjeljenja ili drugih, svakom civiliziranom umu nepojmljivih razloga, bili hapšeni, zatvarani, maltretirani, silovani, ubijani… ", naglasili su iz Saveza. 

Poručuju da institucije sistema, u periodu 1992.-1995., ne samo da "nisu ništa preduzele da zaštite logoraše već su najteži zločini počinjeni upravo u organizaciji sistema, uz njihovu podršku ili bar saglasnost, čemu u prilog govore i brojne presude nosiocima najviših funkcija civilnih i vojnih vlasti iz tog perioda". 

"Populacija logoraša, 21 godinu nakon završetka rata, nije obuhvaćena niti jednim zakonskim rješenjem. Dakle, logoraši ne postoje u Bosni i Hercegovini. A bio je rat u Bosni i Hercegovini, njegove smo posljedice itekako osjetili. A logoraša, kažu, nema. Ustvari, ima ih, ali samo kada ih treba brutalno opljačkati, tj. na osnovu pravno neutemeljene presude, nad istima provesti proces izvršenja, te tako, namiriti troškove sudskog postupka, u korist institucija države/entiteta, koje, kako ustvrđuju 'nezavisni i nepristrasni sudovi u Bosni i Hercegovini', apsolutno nisu odgovorne za njihove patnje devedesetih godina", kazali su iz Saveza. 

Iznose i podatak da "ako logoraš ne plati troškove postupka jer ne raspolaže gotovinom, nema redovna mjesečna primanja na koja će isposlovati sudsku obustavu, na vrata će mu pokucati sudski izvršitelji u pratnji policije i popisati pokretne stvari (stari frižider, raspadnuti stol, crno-bijeli televizor…), s ciljem prodaje i namirenja troškova postupka i izvršenja".

"Napraviće popis nepokretnosi i zbog duga koji se kreće u rasponu od 500 KM do 10.000 KM, koji je, opet naglašavamo posljedica pravno neutemeljene i nezakonite presude, prijetiti prodajom nepokretnosti koja možda vrijedi i nekoliko desetina puta više", dodali su iz Saveza logoraša u BiH. 


(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.