27.7.2016. 15:02
1
"Povratnici u činjenju krivičnih djela veliki problem za policiju"
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti da bi se održalo stanje sigurnosti na zadovoljavajućem nivou na području Kantona i grada Sarajeva.

- Sigurnosni milje ne kreira samo policija, ali u tome ima i najvažniju ulogu. Za to su zadužene i druge institucije, eventualno i udruženja građana i svi ostali koji mogu uticati na to - izjavio je načelnik Odjeljena za odnose s javnošću MUP-a KS Irfan Nefić za Fenu govoreći o sigurnosnoj situaciji u KS-u i glavnom gradu BiH.     

Napomenuo je da su aktivnosti MUP-a KS  usklađene sa Zakonom o policijskim službenicima i Zakonom o unutrašnjim poslovima, krivičnim zakonima, zakonima o krivičnom postupku te stanjem na terenu. 

Govoreći o trenutnoj sigurnosnoj situaciji, posebno nakon upotrebe vatrenog oružja u dva slučaja na sarajevskim ulicama tokom ove sedmice, Nefić je rekao da takvi događaji najviše utiču na osjećaj sigurnosti građana.

Kada govorimo o sigurnosti to posmatramo s dva aspekta, jedno je činjenično stanje na terenu, a drugo osjećaj sigurnosti koji građani imaju. Svaki događaj ili krivično djelo, te narušavanje javnog reda i mira za koji građani saznaju zasigurno njihov osjećaj sigurnosti pomjera u negativnom smjeru - naveo je Nefić.  

Kazao je da je, na osnovu analitičkih podataka MUPKS-a,  u prvom polugodištu  2016. godine evidentirano oko 2.400 krivičnih djela, što jer za 424 ili 14 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

- Prijavljeno je 1.195 osoba od kojih su 725 povratnici u činjenju krivičnih djela koji predstavlja veliki problem za rad policije. To su osobe koje su dva ili više puta napravile krivična djela. Više od 60 posto povratnika je činilo krivična djela u prvom polugodištu ove godine, a 457 osoba je lišeno slobode - naveo je Nefić.

Policijski službenici MUPKS-a preduzimaju mjere da bi i preventivno djelovali.

- A to je brza i efikasna reakcija policije na određene događaje, a nakon toga adekvatna i pravovremena sankcija prema počiniocima krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira - istakao je Nefić  te dodao  da su policijski organi svugdje u svijetu pa i u BiH  represivni organi, ali "mi djelujemo i preventivno".

- Ono što nas zabrinjava jesu teške krađe motornih vozila. Razbojništva su u smanjenju, međutim, i to je opasno krivično djelo - naveo je.

Osim toga zabrinjavajuće je stanje i u saobraćaju. U saobraćaju je poginulo 10 ljudi, tri više nego u prvom polugodištu prošle godine.

- Od 10 poginulih pet su pješaci, koji su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju. Koristimo sve naše mogućnosti preventivno i represivno kao i kampanje  radi podizanja nivoa sigurnosti u saobraćaju - rekao je.

Ima više razloga zbog čega je sigurnost u saobraćaju na takvom niskom nivou, a kao glavne razloge naveo je ponašanje svih učesnika u saobraćaju, saobraćajnice koje nisu projektovane za ovoliki broj vozila te  povećan broj vozila tokom vikenda i sezone.

Glavni grad BiH posjećuje veliki broj turista iz zemlje te inostranstva tokom ljeta  i u zimskoj sezoni. Sarajevo je uvršteno među 10 najpoželjnijih odredišta za turizam zbog svojih ljepota, znamenitosti i nacionalne kuhinje te  prihvatljivih cijena.

U vezi s turističkom sezonom Nefić je kazao da pripadnici MUPKS-a rade na preventivnim mjerama na smanjenju džepnih krađa na području Sarajeva i da je smanjen broj takvih krivičnih djela.

Također, naveo je Nefić, smanjen je broj i teških krađa  te da se radi na tome da tih krivičnih djela bude što manje.

- Veći broj policijskih službenika u građanskim odijelima je na terenu. Analiziramo situaciju te raspoređujemo policijske službenike prema potrebama - rekao je Nefić.

Veći priliv turista očekuje se za vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 12. do 20. augusta.  

- Mi smo partneri u svemu tome što se tiče sigurnosti. MUPKS će poduzeti sve potrebne mjere i radnje na osnovu dosadašnjih iskustava i procjene trenutne sigurnosne situacije. Održat ćemo sastanak s organizatorima SFF-a i dati im određene sugestije i poduzeti mjere i radnje koje su do nas - istakao je Nefić.

Dodao je  da je premijer Vlade KS-a održao sastanak svih subjekata koji će biti uključeni u organizaciju SFF-a.

- Mi ćemo s organizatorom SFF-a  održati sastanak, precizirati naše i njihove obaveze. Sugerisat ćemo organizatoru da razgovara i s predstavnicima općina da bi se uskladilo radno vrijeme i time smanjio pritisak na policiju - kazao je načelnik Odjeljena za odnose s javnošću MUP-a KS Irfan Nefić za Fenu.

(FENA) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.