27.7.2016. 15:50
0
Pripadnici 17. generacije OSBiH položili svečanu zakletvu
Pripadnici 17. generacije mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Kandidati u sklopu 17. generacije, njih ukupno 193 među kojima i 20 djevojaka, nakon  uspješno okončane tromjesečne obuke bit će raspoređeni u matične/operativne jedinice te biti angažirani u sklopu misije OSBiH i nastaviti specijalističku obuku, odnosno dodatno profesionalno usavršavanje.

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine i svečane smotre, najmlađim pripadnicima OSBiH čestitke su uputili visoki dužnosnici OSBiH i Ministarstva odbrane BiH, a ceremoniji upriličenoj u kasarni OSBiH „Zaim Imamović“ prisustvovali su, među ostalima, komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Giselle m. Wilz, komandant EUFOR-a generalmajor Friedrich Schrötter, članovi vojno-diplomatskog kora, te gosti i zvanice, kao i rodbina i prijatelji mladih vojnika

U ime Ministarstva obrane BiH i ministrice Marine Pendeš sudionike svečanosti pozdravio je zamjenik ministrice obrane BiH Boris Jerinić, istaknuvši da se podmlađivanjem sastava OSBiH potvrđuje opredijeljenost za nastavak obrambenog reformskog procesa u skladu s usvojenim Smjernicama i zaključcima Predsjedništva BiH kroz dokument „Pregled odbrane“ i stvaranje modernih i za BiH priuštivih OS.

- OSBiH su se razvile u respektabilnu vojnu silu koja izvršava svoje misije i zakonom propisane zadatke u zemlji i inostranstvu, pomažući pritom civilnim strukturama, čuvajući mir u svijetu i razvijajući regionalnu stabilnost i saradnju - kazao je Jerinić.  

Pozvao je pripadnike nove generacije da savjesno i odgovorno izvršavaju vlastite zadatke i da svojim znanjem i sposobnostima budu na usluzi svim narodima u BiH i u svim dijelovima BiH , te da, istovremeno, budu spremni za sudjelovanje u sistemu globalne sigurnosti.

Na značaj kadrovskog podmlađivanja OSBiH ukazao je i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH (ZŠOSBiH) generalmajor Senad Mašović, uz uvjerenje da će pripadnici nove generacije sva stečena znanja i vještine staviti u funkciju jačanja operativnih sposobnosti i kapaciteta OSBiH.

- Izgrađujte i jačajte vrijednosti vojničke solidarnosti i međusobnog uvažavanja i onoga što propisuje Zakon o odbrani i Zakon o službi u OSBiH, te  lanac komandovanja i kontrole i budite spremni za izvršavanje svih zadataka, kako u BiH, tako i izvan zemlje, prilikom provođenja NATO i UN vođenih misija - poručio je general Mašović, obraćajući se pripadnicima 17. generacije OSBiH.

Čestitke mladim vojnicima uputio je i komandant Centra za osnovnu obuku OSBiH pukovnik Jasmin Ganić, naglašavajući značaj kontinuirane obuke i edukacije u skladu s tematskim planom i programom te usvajanja vještina, znanja i osobina koje su u funkciji izvšenja dodijeljene im misije kao i razvijanja sposobnosti timskog rada.

Istaknuo je da angažman u OSBiH podrazumijeva spremnost za preuzimanje odgovornosti i obaveza, samodisciplinu i dostojanstven odnos prema drugome, uz puno uvažavanje i njegovanje prijateljskih veza stečenih tokom osnovne obuke.

Ceremonija polaganja svečane zakletve bila je prilika i za dodjelu priznanja (stimulativnih mjera) za određeni broj novoprimljenih vojnika koji su ostvarili najbolje rezultate tokom osnovne obuke, a u skladu s naredbom načelnika ZŠOSBiH.

Najbolje rezultate u sklopu 17. generacije postigli su kandidati - Marija Levarda, Boris, Pejić, Nedeljko Suvajčević i Damir Smajić.

Prema prezentiranim pokazateljima, OSBiH su od 2008. godine, zaključno sa 17. generacijom primile u vlastite redove 4.245 mladih vojnika, od kojih 340 djevojaka.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.