28.7.2016. 13:50
0
Zvizdić i Osmanović sa ministrom za vjerska pitanja Saudijske Arabije: Protiv terorizma se boriti u cijelom svijetu
Kraljevina Saudijska Arabija i Bosna i Hercegovina imaju dosta prostora za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, politike, obrazovanja i kulture, zaključeno je na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je danas ugostio ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Saliha Alu Šejha, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je, osim zahvale na pomoći koju je Saudijska Arabija u proteklom periodu pružila narodima u BiH, upoznao saudijskog ministra sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH. Napomenuo je kako su tri ključna prioriteta i cilja za BiH daljnji rad na članstvu u Evropskoj uniji i NATO, ekonomski razvoj zemlje te očuvanje mira i stabilnosti u regiji. 

Da je BiH pogodno mjesto za intesticije, rekao je Alu Šejh dodavši kako je u narednom periodu potrebno ostvariti još veću ekonomsku saradnju na polju privlačenja investicija. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u posljednjih osamnaest mjeseci, Vlada Kraljevine Saudijske Arabije potpisala niz sporazuma i olakšica koje podstiču na investiranje.

Tokom sastanka usaglašeno je da je neophodno obezbijediti razmjenu biznismena kako bi došlo do realiziranja novih i kvalitetnijih investicija. Salih Alu Šejh je tom prilikom naglasio da Ministarstvo za vjerska pitanja daje svoj doprinos u borbi protiv terorizma i svih vidova ekstremizma te da je ključno raditi na poboljšanju ljudskih vrijednosti što će doprinijeti uspješnoj borbi protiv pošasti terorizma u cijelom svijetu.

O mogućnostima saradnje u oblasti obrazovanja između dviju zemalja Alu Šejh razgovarao je na sastanku i sa ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem. Ustvrdili su kako je obrazovanje jedna od ključnih oblasti za razvoj modernog društva, posebno naglašavajući značaj obrazovanja u borbi protiv ekstremizma svih vrsta. 

Osmanović je podsjetio saudijskog kolegu da je u pripremi izrada memoranduma o saradnji dvije zemlje u oblastima obrazovanja, naučne i tehničke saradnje. 

"Tradicionalno veliki broj studenata iz BiH studira u Saudijskoj Arabiji. Naša želja je da sadarnju proširimo i na način da saudijskim studentima približimo mogućnosti za školovanje u našoj zemlji, ali i kroz razmjenu znanja i iskustava u oblastima nauke i tehnike”, rekao je Osmanović.

Bilo je riječi i o kulturnoj saradnji dvije zemlje, a saudijski ministar posebno je naglasio svoju opredjeljenost da Kulturni centar Kralj Fahd u Sarajevu u potpunosti djeluje u skladu sa BiH zakonodavstvom. 

Osmanović i Alu Šejh osudili su djelovanja ekstremističkih skupina, naglašavajući da terorizam koji se čini u ime vjere nema nikakve sa islamom. Istakli su i potrebu borbe na svim nivoima, uključujući obrazovni i ideološki, protiv svih oblika eksteremističkog djelovanja. 

 
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.