28.7.2016. 20:25
1
Čavić: Dodik laže, Srebrenicu koristi da me diskredituje kao kandidata za gradonačelnika Banja Luke
Posljednjih mjeseci lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik koristi svaki javni nastup kako bi žestoko kritikovao bivšeg predsjednika RS Dragana Čavića „ jer je prihvatio izvještaj da je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka“. Dodik također kontinuirano proziva Čavića da „se odrekne potpisa sa izvještaja o Srebrenici i da se javno izvini srpskom narodu“, piše novinska agencija Patria.
Lider NDP-a i kandidat za gradonačelnika Banja Luke na predstojećim lokalnim izborima Dragan Čavić u razgovoru za novinsku agenciju Patria kaže da Dodik laže, te da Dragan Čavić nikada nije stavio svoj potpis ni na kakav izvještaj.

-Ako ima ikakve argumente, dokaze, pisani trag nek pokaže. Spreman sam suočiti se sa njim oči u oči pred javnosti. U to vrijeme, kada je nastao izvještaj Vlade RS bio sam predsjednik RS.

Formirana je mješovita komisija koja je utvrdila činjenice o stradanjima u Srebrenici. Nikakve veze nemam sa tim izvještajem Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice iz 2004.godine.

Dodik sada udara po meni i to koristi u predizborne svrhe kako bi me kompromitirao i diskreditovao u javnosti kao kandidata za gradonačelnika Banja Luke, ističe Čavić.

Čavić poručuje da ima veze sa izvještajem onoliko koliko i sam Dodik.

- Sve što sam imao reći o Srebrenici javno sam rekao obraćanjem na RTRS u proljeće 2004. godine, što se može naći na YouTubeu. To je moja jedina veza sa srebreničkim tragičnim događajima iz 1995.godine.

Ali zato je Milorad Dodik javno priznao da se u Srebrenici desio genocid, što ja za razliku od njega nikada nisam izjavio, a i to možete pogledati na YouTubeu, kaže Čavić, dodajući kako se sada Dodik uopće ne spominje svoju izjavu, iako postoji video zapis, ali laže o njemu.

Do sada ukopano 6.500 žrtava genocida 

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopan 6.500 posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana. Traga se za još oko 2.000.

Haškim presudama ratni zločin u Srebrenici jasno je definisan kao genocid, koji Dodik i ostali politički predstavnici iz RS uporno negiraju. 

(NAP)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.