31.7.2016. 20:33
0
Dan kada je ubijeno 45 Bošnjaka: Jedini koji je odgovarao bio je Slavko Šakić, ali tužiteljica mu je bila branilac
Dvadeset treća godišnjica zločina, u kojem su pripadnici HVO-a ubili 45 bošnjačkih civila, obilježena je danas u naselju Vrbanja kod Bugojna, u organizaciji Medžlisa IZ u tome gradu.

Brojne boračke i druge delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje u Vrbanji, gdje je odata počast svim šehidima ovog naselja i BiH.

Zbog svega što se desilo u Vrbanji, ubistva bošnjačkih civila starosti od 19  do 82 godine, ovom bugojanskom naselju trebalo bi dati poseban značaj, smatra potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

- Obaveza svih nas koji hodamo po zemlji, pogotovo Vrbanjom i Bugojnom, je da istrajemo u borbi da istina i pravda izađu na vidjelo, zbog nas i generacija koje dolaze. Iskustva iz prošlosti moramo iskoristiti, ne da se svetimo, već da gradimo jedan bolji i pravedniji svijet, u kojem će se oni koji su počinili zločine, a čija su imena poznata, naći u sudnicama i odgovarati za svoja djela - poručila je Mahmutbegović.

Po riječima ministra za boračka pitanja Federacije BiH Salke Bukvarevića, obaveza svih preživjelih u proteklom ratu je da pamte žrtve i da ne zaboravljaju šehide, te da razvijaju zemlju u pravcu kojim je to potrebno.

- Naše poruke su, dakle, da se rat, stradanja, silovanja i sve što je donijela agresija na BiH nigdje i nikome ne ponove. Da se ne ponove Prijedor, Srebrenica, Foča, Vrbanja... - naglasio je Bukvarević.

Sa ovog mjesta upućen je poziv pravosudnim organima u BiH da na osnovu dosadašnjih saznanja i dokumenata, koja su dostavila boračka udruženja iz Bugojna, procesuiraju odgovorne za zločin u Vrbanji.

- Jedini koji je odgovarao bio je Slavko Šakić. Ali, tužiteljica mu je, praktično, bila branilac, jer je napravila takvu optužnicu kakvu je i potpisao u priznanju. I, naravno, osuđen je na minimalnu kaznu od 8,5 godina. Po komandnoj odgovornosti nije niko procesuiran - kazao je predsjednik Udruženja porodica stradalih u Vrbanji 1993. Mirsad Teskeredžić.

Naglasio je da u ovom udruženju imaju dokaze o počiniteljima.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić pozvao je, također, domaće i međunarodne institucije da "istinom i pravdom odgovore na zločin koji je počinjen nad civilima Vrbanje, samo zato što su bili Bošnjaci".

- Još jednom molimo one koji nam mogu pomoći da nađemo krivce i zločince. Jer, mi Bošnjaci nismo samo matematička formula, da neko kaže koliko nas ima, ili koliko nas treba biti u Vrbanji i u BiH. Mi Bošnjaci živimo u BiH, Evropi i svijetu, i uvijek govorimo da želimo suživot sa svima koji žive na ovim prostorima - naglasio je Ajkunić.

Uime Vlade SBK-a obratio se premijer Tahir Lendo, naglasivši da su zločin u Vrbanji "počinili oni koji nisu imali dobre namjere ni prema Bugojnu, ni prema BiH". 

- Ovdje smo da ne zaboravimo zločin u Vrbanji, i da budemo snažna podrška djeci i  porodicama stradalih, i svima onima koji su gradili i koji će graditi budućnost BiH - istaknuo je.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.