12.8.2016. 9:08
0
Popravljanje jednog zuba djetetu s poteškoćama u KS košta minimalno 600 KM
U Kantonu Sarajevo nije riješen problem pružanja stomatoloških usluga za oko 2.500 djece s poteškoćama kod kojih postoji potreba za posebnom uslugom. Procedura navedene usluge se sastoji od laboratorijskih pretraga, opće anestezije i sanacije zuba, što zahtijeva mnogo veću anagažovanost i odgovornost medicinskog osoblja u odnosu na standardne stomatološke zahvate.

Zbog nepostojanja sistemskog rješenja, navedene usluge u privatnim klinikama roditelje koštaju minimalno 600 KM. Većina roditelja djece s poteškoćama to ne mogu priuštiti pa su brojna djeca prepuštena trajnoj agoniji u slučaju zubobolje. Nedostatak potrebnih usluga je u bolniji jer su potrebe za stomatološkim zahvatima, zbog otežanog održavanja oralne higijene, mnogo veće u odnosu na djecu tipičnog razvoja. 

U postojećem Zakon o stomatološkoj djelatnosti djeca sa poteškoćama se i ne spominju, što je diskriminirajuće.

"Pitanje stomatološke zaštite i osiguranja dostupnosti ove usluge za djecu s poteškoćama u razvoju ovo resorno ministarstvo rješava u saradnji sa Stomatološkim fakultetom u naredna 24 sata", izjavila je ministrica zdravstva KS Zilhe Ademaj tokom posjete Zavodu Mjedenica kojeg pohađaju djeca sa poteškoćama.

Nažalost, ni u toku naredne 24 sedmice problem nije riješen, nego su roditelji od ministrice Ademaj mogli čuti samo prazna obećanja i prebacivanje odgovornosti na Stomatološki fakultet, a vezano za kadrovsku i finansijsku (ne)osposobljenost stomatološke ambulante za ovu namjenu, bez konkretnih rezultata kojim bi se otklonila agonija djece sa poteškoćama i njihovih roditelja. 

Stoga Savjet EDUS-a, organizacije koja svakodnevno omogućava napredno obrazovanje više od 100 djece sa poteškoćama, traži od Ministarstva zdravstva i Vlade KS:

- Hitnu odluku za nadoknadu cjelokupnih troškova stomatoloških usluga djeca sa poteškoćama u privatnim klinikama.

- U svrhu sistemskog rješenja, predlažemo donošenje Pravilnika o stomatološkim uslugama djeci s poteškoćama i osnivanje Centra za stomatološke usluge navedenoj djeci u sklopu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, jer prema postojećoj legislativi KS može donijeti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, saopćeno je iz EDUS-a. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.