12.8.2016. 11:23
0
Federalna inspekcija: Neoznačene i životinje bez uredne dokumentacije će biti oduzete, a vlasnici sankcionirani
U cilju očuvanja domaćih goveda i drugih životinja i kvalitetne domaće robe, Federalna uprava za inspekcijske poslove će, u saradnji s Federalnom upravom policije, Federalnom upravom civilne zaštite, Uredom sa veterinarstvo BiH, te nadležnim kantonalnim i općinskim organima, poduzeti sve mjere kako bi se spriječilo kretanje neoznačenih životinja i označenih životinja bez uredne prateće dokumentacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Poduzete mjere će se sastojati od oduzimanja životinja, stavljanja u karantin, zabrane držanja životinja, zabrane transporta životinja, zabrana kretanja životinja i proizvoda životinjskog porijekla, kako sa imanja s kojih je životinja pošla tako i sa imanja na koja su takve životinje bile upućene.

 Ne isključuje se ni novčana kazna u maksimalnom iznosu od 1.500 KM za fizička lica, pa i krivične sankcije, ukoliko se ispitivanjem dokaže da su životinje zatečene u kretanju bile zaražene bolestima koje se mogu prenijeti na druge životinje i/ili ljude.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ukazuju da označavanje životinja predstavlja osnovu za suzbijanje zaraznih bolesti životinja,  a time i zaštitu zdravlja ljudi.

Savremena kretanja i u veterinarskoj i u humanoj epidemilogiji, koja  se najbolje ogledaju u pojmu jedno zdravlje, govore koliki značaj po ljudsko zdravlje, pa i čovječanstvo ima kontrola zdravlja životinja.

Osim zdravstvenog aspekta, zdravlje životinja ima sve veći uticaj na međunarodnu trgovinu u najširem smislu, jer svaka zarazna bolest se širi ne samo domaćim životinjama već i njihovim proizvodima te živim i neživim vektorima-prenosnicima koji ne obolijevaju.

”Kao odogovorno društvo, moramo shvatiti značaj označavanja životinja i kontrole njihovog kretanja, ne samo na putu BiH ka EU već i sa aspekta cjelokupne međunarodne trgovine. Stoga, naglašavamo i upozoravamo vlasnike životinja, prodavce i naročito kupce životinja da je životinja bez oznake - u našem slučaju ušne markice, potencijalna šteta, ne samo po vlasnika, prodavca i kupca već i po cijelu zemlju. Naime, takva životinja je nepoznatog zdravstvenog statusa, a kada se uzme u obzir posljednje pojavljivanje 'lumpy skin disease', odnosno bolesti kvrgave kože i njeno nezaustavljivo širenje, tada je kupovina ili prodaja takvih životinja više nego neodogovorno ponašanje”, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ukazuju da su nedavno napravili fotografije na području BiH, koje ukazuju da je trenutno stanje po pitanju označavanja i kretanja životinja neodrživo.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.