26.8.2016. 22:07
0
Treća „Kritična masa“ Zenice okupila više od stotinu ljubitelja vožnje na biciklima
Više od stotinu ljubitelja vožnje biciklima provezlo se u petak popodne glavnim ulicama Zenice u sklopu treće "Kritične mase", javlja Anadolu Agency (AA).

Biciklisti su krenuli s Trga Alije Izetbegovića, ulicom Londža, preko Drvenog mosta do naselja Crkvice, zatim bulevarom te Glavnom gradskom magistralom (GGM), nakon čega su se ulicom Londža vratili na početnu tačku gdje su svi učesnici napravili zajedničku fotografiju.

Majda Ibraković, jedna od organizatorica "Kritične mase" rekla je kako je "kritična masa" pokušaj biciklista da ukažu na probleme sa kojima se susreću.

"Po treći put organizujemo 'Kritičnu masu' Zenice, koja je biciklistička vožnja ulicama grada koja za cilj ima da promoviše biciklizam, biciklističku infrastrukturu i slično. Okupili smo se po treći put, a odziv je sve veći i veći, s obzirom da ljudi sve više prate naše događaje koji su svakog posljednjeg petka u mjesecu, od 17:30", rekla je Ibraković.

Dodala je da treća "Kritična masa" za cilj ima da ukaže na gradnju biciklističkih staza, koje bi trebale biti po normama te na kretanjem bicklističkim stazama kako bi svi učesnici naučili kako se pravilno kretati biciklom u saobraćaju te biti siguran vozač bicikla, ali i biti siguran po pješake i vozače motornih vozila.

Ibraković je ukazala i na neke od problema biciklista poput nekvalitetno izgrađenih staza za bicikliste sa rupama i izbočinama, ali iskazala zadovoljstvo svih biciklista koji napokon u Zenici imaju nekoliko kilometara biciklističkih staza.

Osamdesetogodišnji Mehmed Hrustić vozi bicikl već 55 godina. Došao je na "kritičnu masu" kako bi podržao druge bicikliste.

"Uvijek sam vozio bicikl, i kada nije bilo asfalta i kada je bio makadam. I dan danas pređem i po 80 kilometara i ne smeta mi ništa, hvala Bogu. Biciklo me održava i zdravim", rekao je Hrustić.

Zenički biciklisti su uz pratnju policije vozili treću "Kritičnu masu" u dužini od oko 10 kilometara.

Zeničani su se biciklijadom prošle godine izborili za gradnju prvih kilometara biciklističke staze koju su dobili u aprilu ove godine u dužini od oko 6 kilometara. Novim rekonstrukcijama ulice Londža biciklisti su dobili još oko kilometar biciklističke staze kako bi sigurno mogli učestvovati u saobraćaju.

Sa "Kritičnom masom" po uzoru na druge svjetske gradove, ali i gradove u regionu i našoj državi, Zeničani su počeli prije tri mjeseca, kada je održana prva "Kritična masa" koja je i tada okupila veliki broj ljubitelja vožnje na dva točka.

Kritična masa je okupila ljubitelje vožnje biciklima svih starosnih grupacija, pa je tako bilo moguće vidjeti djecu od svega 8 godina do starijih do 80 godina kako se zajedno bore za svoje mjesto u saobraćaju.

(Anadolu Agency) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.