30.8.2016. 14:59
0
Pendeš: Mirna i sigurna zemlja je i šansa za mlade
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš održala je predavanje “Mirna i sigurna zemlja je šansa za mlade” učesnicima NATO ljetne škole koja se održava u Međugorju od 27. do 30. augusta.

Organizator škole je Atlantsko vijeće BiH, a pokrovitelj Odjel za javnu diplomaciju NATO-a iz Brisela, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Pendeš je zahvalila Atlantskom vijeću jer je “promocija vrijednosti NATO saveza mladim ljudima od velikog značaja za BiH i njen put ka NATO-u.”

- Vrijednosti NATO-a, kao što su mir i sigurnost, omogućavaju ekonomski razvitak zemlje, a samim tim i ostanak mladih ljudi. Pozivam mlade u BiH da se aktivno uključe u izgradnju boljeg sutra, da se pridruže Oružanim snagama BiH kao najboljem dijelu našeg društva i time doprinesemo sigurnom okruženju za sve nas. Kad imamo mirnu i sigurnu zemlju, to je i šansa za mlade i razlog da se ne napušta naša zemlja - poruka je ministrice Pendeš mladim ljudima.

Pendeš je zahvalila i svim međunarodnim subjektima u BiH, posebno Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država,  NATO štabu u Sarajevu, Velikoj Britaniji kao NATO kontakt državi i Ambasadi Velike Britanije u BiH, koji daju svesrdnu podršku u aktiviranju MAP-a.

Prethodna dva dana, učesnicima NATO ljetne škole obratili su se među ostalima predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenik komandanta NATO štaba u BiH Lars Arne Aulie, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

U radu su učestvovali i delegacije različitih nivoa vlasti iz Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog kora, intelektualci, naučnici, mediji, kao i učesnici iz regije.

Za danas su predviđena i obraćanja zamjenika komandanta Operativne komande Oružanih snaga S BiH, brigadnog generala Ivice Jerkića, kao i profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Mirka Pejanovića.

Škola u Međugorju je druga NATO ljetna škola i okupila je više od 70 studenata iz BiH, zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država s ciljem da pokaže da mladi BiH dijele iste vrijednosti kad je riječ o demokratiji, ljudskim pravima i pridruživanju BiH NATO-u i EU.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.