3.9.2016. 19:47
0
Srebrenička malina među najcjenjenijim u svijetu
U srebreničkom selu Kragljivode danas je održan ”Sajam poljoprivrede i turizma Srebrenica 2016“. Ovaj sajam je okupio oko 50 izlagača iz Srebrenice i okolnih opština koji su imali priliku da predstave svoje poljoprivredne proizvode.

Elvida Mehanović iz sela Daljegošta kod Srebrenice se bavi uzgojem maline, aronije i borovnice, a ovaj sajam je vidjela kao idealnu priliku da predstavi sve proizvode koje pravi od ovog voća.

– Pored uzgoja ovog voća ove godine sam počela i sa preradom. Ovo je probna godina i do sada sam pravila dzem i sok od aronije, sok od maline, pekmez od jabuke kao i kolače od ovog voća – kaže Elvida.

Iako je, kako kaže u životu posjetila mnogo sajmova ovo je prvi put da ona izlaže svoje proizvode, a posebno joj je drago jer je to u njenoj Srebrenici.

”Ovo je idealna prilika da pokažem da žena na selu može mnogo toga postići i da može biti itekako uspješna“, rekla je Elvida Mehanović.

Pored poljoprivrednih proizvoda izložene su i rukotvorine, suveniri, ali i autentična narodna jela i specijaliteti sa ovog područja.

– Mi danas želimo da predstavimo ovdje radove koje su žene napravile kroz niz dekupaž radionica, zatim suvenire i ručne radove koje su oslikale i dekorisale žene iz našeg udruženja i Udruženja žena ”Srebrenica 99“. Želimo da pokažemo šta mi to radimo, da se predstavimo i upoznamo ljude sa još jednim načinom na koji mogu da dopune svoj kućni budzet – rekla je Valentina Gagić, predsjednica Udruženja žena ”Sara“ iz Srebrenice, koje se predstavilo na sajmu.

Organizatori ovog sajma su Opština Srebrenica, Turistička organizacija Opštine Srebrenica i Japanska organizacija za međunarodnu saradnju JICA.

– Zbog geografskog položaja naše opštine poljoprivreda ima veliki potencijal i predstavlja nešto na šta možemo ozbiljno da se oslonimo u perspektivi. Naša malina je jedna od najcjenjenijih u svijetu što su pokazala razna testiranja. Med sa ovog područja je osvajao brojne nagrade na takmičenjima u BiH i svijetu. Stoka naših stočara je na sajmovima širom Republike Srpske i BiH osvajala nagrade. Naš cilj je da sve to na neki način zaokružimo i da našim poljoprivrednim proizvodjačima damo podršku kako bi bili održivi – rekao je Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica.

Japanska organizacija JICA, koja je već deset godina prisutna na ovim prostorima, je dala veliku podršku u organizaciji ovog dogadjaja. Sajam je organizovan na prostoru stočne pijace u ovom selu čijoj revitalitzaciji je ova organizacija dala ogroman doprinos, a sajam je dio projekta ”Ruralnim razvojem do međunacionalnog pomirenja“ koju JICA implementira na ovom području, javlja Anadolija.

– Ciljevi koje smo sebi postavili su izgradnja pomirenja i povjerenja medju građanima i želimo da se oni na ovaj način ponovo druže i saradjuju kao što su nekada – kazao je Miyoshi Hiroki, ekspert za urbani i regionalni razvoj i izgradnju mira organizacije JICA.

Sajam je okupio veliki broj posjetilaca iz Srebrenice i okolnih opština, a gosti su bili i studenti sa jednog od japanskih univerziteta koji su bili oduševljeni svim onim što su imali priliku da vide i probaju. Želja organizatora, izlagača i posjetilaca je da ovaj sajam postane tradicionalan i da se održava svake godine u Kragljivodi.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.