10.9.2016. 9:37
0
Inzko o referendumu: Postoji način da se situacija riješi putem zakonskih procedura
Postoje načini da se situacija u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske riješi putem zakonskih procedura i postojećeg ustavnog okvira BiH - izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Podsjeća da su pred Ustavnim sudom BiH u toku postupci koje su pokrenuli članovi državnih institucija, a nedavno i Parlamenta Federacije BiH radi ocjenjivanja ustavnosti odluke Narodne skupštine RS-a o referendumu, te u vezi s privremenim mjerama.

Uložen je, kaže, i zahjtev za ponovo razmatranje odluke Suda o Zakonima o praznicima RS, koji je podnijela NSRS.

- Stavovi međunarodne zajednice su o ovom pitanju dobro su poznati - apeliramo na RS da ne održi referendum - naglasio je Inzko, dodajući da su odluke Ustavnog suda obavezujuće i i konačne, te „nikakav referendum ne može promijeniti tu činjenicu“.

Ustavni sud BiH odluku će donijeti, potvrdio je Inzko, 17. septembra na plenarnoj sjednici.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.