23.9.2016. 14:37
7
Milica Marković: Referendum nije o otcjepljenju od BiH nego o Danu RS-a, Bošnjaci ne treba da se plaše
Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Milica Marković u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekla je kako u ponedjeljak, 26. septembra, nakon održavanja referenduma o Danu Republike Srpske dan ranije, u nedjelju, ne "očekuje ništa, osim sasvim uobičajan dan".

"To će biti dan kada će se svesti rezultati referenduma i ti rezultati će svakako vrlo brzo doći u Vladu i Narodnu skupštinu RS-a koji će na osnovu tih rezultata preduzeti daljnje korake", navela je Marković.

Ona je negirala da je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekla da Bošnjaci treba da budu zabrinuti zbog referenduma u RS-u, što je shvaćeno kao prijetnja, te navela kako su tu priču "iskonstruisali mediji u FBiH".

"Uopšte tako nisam rekla, niti su mediji tačno prenijeli to što sam rekla. Ja sam rekla da će se referendum sigurno održati u RS-u 25. septembra, šta god Bošnjaci da pričali u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kao i što nisam rekla da Bošnjaci treba da se plaše. Rekla sam da razumijem strah nekih Bošnjaka kako je to iznio Sadik Ahmetović, jer je on govorio da su se neki Bošnjaci uplašili onoga što su vidjeli u pokaznoj vježbi koju su izveli MUP Srbije i MUP RS-a u blizini Loznice, na teritoriji Republike Srbije. Ja sam rekla da razumijem tu zabrinutost, ali da bi se Bošnjaci morali pitati i znati da su se i neki Srbi uplašili kada su vidjeli šta se događalo sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i šta su Bošnjaci, kakav su napad napravili na srbijanskog premijera u julu prošle godine. To sam rekla, a to što su mediji u FBiH iskonstruisali tu moju izjavu i predstavili onako kako žele i kako misle da su čuli mene to apsolutno ne zanima", poručila je Marković. 

Zastupnicu u Predstavničkom domu PS BiH Milicu Marković pitali smo da li Bošnjaci i Hrvati i svi drugi građani koji žive u Republici Srspkoj treba da se plaše i budu zabrinuti u nedjelju 25. septembra i dane koji će uslijediti poslije toga. 

"Apsolutno ne treba da se plaše ukoliko smatraju da je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja, kao što smatraju Srbi. Onda treba da prihvate realnost da svaki narod ima pravo da kaže i iskaže svoje mišljenje i stav o nekim pitanjima, a naročito ako se radi o pitanjima koja su direktno vezana za taj narod", navela je Marković.

Ona je negirala i priče da je referendum o Danu RS-a uvod u referendum o otcjepljenju od BiH. 

"To spekulisu pojedini političari iz Federacije BiH i mediji iz FBiH. Oni konstruišu takve moguće opcije. Mi smo jasno i glasno rekli i predsjednik RS-a Milorad Dodik i svi izabrani zvaničnici da ovaj referendum samo znači izjašnjavanje naroda u RS-u vezano za odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na 9. januar Dan RS-a i ništa više i ništa manje od toga. A, šta ko sada može da iskonstruiše i da vidi u tome to već zalazi u sferu naučne fantastike", navela je Marković. 

Na pitanje da li to znači da nema nikakvih priprema niti razmišljanja o referendumu o otcjepljenju od BiH Marković je istakla: 

"Referendum je o 9. januaru i tako i shvatite. Mi o tome ne razmišljamo. Mi smo referendum zakazali zbog odluke Ustavnog suda BiH i pitanja podrške Danu RS-a 9. januaru. To je stvar referenduma". 

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ne smatra kako će referendum o Danu RS-a izazvati sukobe niti novi rat u BiH kako se o tome ovih dana pričalo u javnosti. 

"U RS-u ni političari niti narod ne misle niti pričaju o bilo kakvim sukobima, jer je za nas ovo jedna sasvim normalna stvar i događaj kao što je referendum, kao što je to normalno u nekim drugim zemljama u Evropi. Te zapaljive izjave su se čule od Bakira Izetbegovića, Sefera Halilovića i od još nekih bošnjačkih političara, od bošnjačkih medija, tako da oni ako se njima priviđa neki novi rat ili prizivaju ratne sukobe to je njihov problem, a ne nas u RS-u", rekla je Marković.

Za natpise u medijima u Srbiji čije su naslovnice ovih dana bile konstruisane kao da je rat u BiH već počeo Marković krivi izjave koje dolaze iz BiH.

"Mediji u Srbiji su isto tako rekli da neki Bošnjaci u BiH govore o potencijalnim ratnim sukobima, daju izjave u kontekstu ratničkog huškanja i koriste terminologiju koja ima zapaljiv i konfliktni karakter. Oni su kometarisali ponašanje Bošnjaka i oni su isto tako zbog toga zabrinuti, a niko nije rekao da u tome učestvuju ni Srbi ni Hrvati", rekla je u razgovoru za AA Milica Marković, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i članica delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

(Anadolu Agency)

7
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.