26.9.2016. 12:24
0
Žrtve masakra na Kapiji najavile žalbe: Sve je to lakrdija, u šta sam se uvjerio prisustvom na deset suđenja zločincu Novaku Đukiću
FOTO: Anadolija
Preživjele žrtve i porodice čiji su članovi ubijeni u masakru na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, danas su održale sastanak kako bi se dogovorili o narednim pravnim koracima koje namjeravaju poduzeti nakon što je Kantonalni sud Tuzla poništio prvostepene presude u njihovu korist protiv bh. entiteta Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Prvostepene presude Općinskog suda Tuzla svi su dobili u svoju korist, a žalbe su uložili i pravobranitelji RS-a i tužitelji. Kantonalni sud Tuzla je poništio prvostepene presude Općinskog suda, a ono što slijedi je apelacija prema Vrhovnom sudu Federacije BiH, a zatim i Ustavnom sudu BiH. Tek tada se može obraćati Sudu za ljudska prava u Strazburu˝, pojasnio je nakon današnjeg sastanka Sinan Alić, predsjednik Fondacije ˝Istina, pravda, pomirenje˝.

Alić je dodao da su sve presude, bez obzira na to koje su sudije odlučivale, a odlučivalo ih je više, zasnovane na pozivanju na slične presude Vrhovnog suda FBiH i Ustavnog suda BiH.

Tužbe su podnesene prije tri-četiri godine, a od sredine avgusta svakodnevno, rekao je Alić, stižu odluke drugostepenog organa.

˝Sudije su tumačile da je istekao rok, a pozivali su se na Zakon o obligacijama, bez obzira na to što je, hajde da kažemo šteta uslijedila kao posljedica ratnog zločina, a ratni zločin ne zastarijeva. No, neko je u našem pravosuđu ocijenio da to ne mora biti tako, a ista se stvar dešava i logorašima. Ovi predmeti još uvijek nisu u toj fazi, kao što je slučaj sa logorašima, ali nije isključeno da u ´monstrum državi monstruozno pravosuđe´ primora žrtve da plate sudske troškove. Inače, preko 70 je predmeta, a nekima je obuhvaćena jedna, dok se neki odnose na više osoba˝, rekao je Alić, naglasivši da se pravna bitka nastavlja i da se žrtvama mora pružiti satisfakcija.

Zinaida Hujdurović, majka čiji je 18-godišnji sin ubijen na Kapiji, izjavila je da je boli nepravda.

˝Niko mi ne može nikakvom materijalnom odštetom nadoknaditi moje dijete, a teško mi pada i to što nema pravde u ovoj državi˝, kazala je Hujdurović.

Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine, smatra da su sve presude ˝politička igra između dvije države˝.

˝Sve je to lakrdija, u šta sam se uvjerio prisustvom na više od deset suđenja ratnom zločincu Novaku Đukiću. Sve instance sudova u BiH su totalna lakrdija. Još uvijek nisam dobio presudu po svojoj tužbi, a čuo sam da je stiglo 36 presuda. Boli me što nam je pravosuđe ovakvo. Ovo su političke igre između Bosne i Hercegovine i Srbije˝, kategoričan je Ahmetašević, koji je dodao da pravna bitka još uvijek nije izgubljena, te da će se pisati apelacije Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Granata ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske s planine Ozren, usmrtila je 71 osobu, dok je preko 200 civila ranjeno. Prosječna dob žrtava je 24 godine. Ratni zločinac Novak Đukić, penzionisani general Vojske Republike Srpske, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 20 godina robije, umjesto u zatvoru, slobodan je čovjek u Srbiji, gdje je pobjegao pod izgovorom da ide na liječenje. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.