14.10.2016. 11:57
0
Genjac: Špekulacije su da su Bošnjaci glasali za Grujičića, Mostar neće biti riješen do kraja godine
Na osnovu indicija koje već postoje, a kada se objave utvrđeni rezultati lokalnih izbora, mislim da će SDA podnijeti zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova u opštini Srebrenica, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA.

"To je jedna situacija, međutim daleko ozbiljnije kršenje izbornog procesa je bio upad specijalne policije MUP-a u Opštinu Srebrenica prilikom čega je izborni materijal bio odvojen od Opštinske izborne komisije, barem kako je to bilo objavljeno. Nakon što se utvrde činjenice i kandidat za načelnika i politički subjekti imaju pravo tražiti poništenje izbora, jer se radi o grubom kršenju integriteta izbornog procesa jer je izborni materijal jedan duži period bio van kontrole Opštinske izborne komisije", rekao je Genjac.

On je rekao kako svi politički subjekti, koji su bili sudionici izbornog procesa, po Izbornom zakonu BiH, nakon objave utvrđenih rezultata, imaju pravo uložiti prigovor i tražiti ponovno prebrojavanje na redovnim biračkim mjestima ili glasova pristiglih poštom i glasova u odsustvu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA na pitanje šta će se desiti ukoliko Centralna izborna komisija BiH odbaci zahtjev za poništavanje lokalnih izbora u Srebrenici kaže:

"U ovom trenutku teško je prognozirati šta će se desiti. Ali, ostaje nam da vidimo šta će biti sa ovim apelacijama, a onda slijede daljnji postupci. Ali, prvo treba da vidimo šta će se desiti sa apelacijama". 

Navode kako je dio Bošnjaka u Srebrenici glasao za srpskog kandidata za načelnika Mladena Grujičića Genjac odbacuje. 

"Nemam takve informacije. Nemam povjerljive informacije, potkrijepljene, jer to je vrlo teško ustanoviti s obzirom da se radi o tajnom glasanju. Špekulacija ima međutim, uvjerljivih i argumentiranih dokaza za takve špekulacije zaista nemam", naveo je Genjac.

Kada je u pitanju Stolac SDA, kazao je Genjac očekuje hitne akcije Centralne izborne komisije BiH.  

”Centralna izborna komisija BiH je dužna po Izbornom zakonu BiH nakon utvrđenih činjenica u smislu izbornog procesa poništiti izbore i proglasiti ponavljanje izbora u roku od 14 dana od utvrđivanja činjenica. Sve činjenice koje su potrebne da bi se donijela odluka o poništavanju izbora i ponavljanju izbora su prisutne, dostupne i evidentne. Tamo je nesporno prekinut izborni proces i to je ključna činjenica", naglašava Genjac. 

O najavama kako bi se moglo tražiti uklanjanje sa liste kandidata za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana sa izborne liste u ponovljenim lokalnim izborima u Stocu predsjednik Glavnog odbora SDA kaže kako su procedure jasne.  

"Centralna izborna komisija BiH prije svega mora donijeti odluku o poništenju izbora i datumu ponovljenih izbora. U Izbornom zakonu BiH postoji odredba koja kaže da se ponovljeni izbori održavaju sa istim kandidatima i sa istim registrovanim biračima. To je jasna norma. Drugo je pitanje šta se sve desilo tokom izbornog dana, ko je sve odgovoran, ko je izazvao nasilje nad Izbornim zakonom BiH u smislu davanja biračkog prava onima koji to nemaju, davanja mogućnosti glasanja sa nevalidnim ličnim dokumentima, nezakonitih smjena biračkih odbora... To se sve desilo, kao i ono što se dešavalo na pojedinim biračkim mjestima gdje je bilo verbalnih sukoba i incidenata druge naravi koje treba utvrditi. Prvenstveno treba ispitati šta se desilo i ko je odgovoran za to i u skladu sa Izbornim zakonom BiH izreči sankcije", ocijenio je Genjac. 

Predsjednik GO SDA naglašava da Centralna izborna komisija BiH prvo mora prekinute izbore proglasiti nevažećim, poništiti ih i objaviti ponavljanje izbora.

"Neovisno od toga ide proces utvrđivanja odgovornosti čitave administracije koja je učestvovala u izbornom procesu i svih sudionika koji su na ovaj ili onaj način uticali na integritet izbornog procesa", stava je Genjac.

Genjac koji je i u delegaciji SDA koja pregovara oko rješenja pitanja Grada Mostara navodi kako to pitanje, sasvim je sigurno, neće biti riješeno do kraja godine. 

"Mislim da je teško očekivati do kraja godine da se to pitanje riješi. To je od jednog pitanja koje je i ustavnopravne naravi i pitanja zakona dobilo strašno opterećujuću političku dimenziju. Vrlo teško se ukazuju mogućnosti rješenja, jer ima vrlo malo  spremnosti na kompromis u smislu da se dole osigura ravnopravna pozicija svih građana, odnosno pripadnika konstitutivnih naroda i pri tome da se isključi bilo čija dominacija i majorizacija. To bi neki ključni cilj bio nekog kompromisa, ali u ovom trenutku još ne vidim spremnosti da se ide u pravcu tog kompromisa", poručio je Genjac. 

Odlukom Ustavnog suda BiH suspendovani su pojedini članovi Statuta Grada Mostara, a zbog neprovođenja izmjena i dopuna tog akta nisu održani lokalni izbori u Gradu Mostaru 2012., a to nije učinjeno ni početkom ovog mjeseca 2016. godine. Tako Grad Mostar već četiri godine gunkcioniše bez Gradskog vijeća.  

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.