25.10.2016. 11:36
0
Čivić: Razmisliću da li ću ikada više ući u NSRS
Poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić (SDA) izjavio je danas da će razmisliti da li će više učestvovati u radu parlamenta RS-a, nakon što su jučer dodijeljenja priznanja Narodne skupštine RS-a presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

-Razmislit ću kao čovjek i predstvanik svog naroda da li ću ikada više ući u salu Narodne skupštine gdje se nagrađuju ubice moga naroda. Razmisliću da li da sjedim na mjestu gdje se veličaju rati zločini – rekao je Čivić.

Pozvao je međunarodne institucije da zaštite Dejtonski sporazum, jer će, kako je naveo, u suprotom tražiti zaštitu svog naroda i njihovog identiteta, po svaku cijenu.

-Dodjela priznanja najvećim kasapinima u 20. stoljeću ratnim zločinicima koji su ubijali moj narod neće donijeti svijetlu budućnostu za ovaj entitet i svoj narod. To je sramno što se jučer dogodilo u Narodnoj skupštini nagrađivanjem presuđenih ratnih zločinaca. Tražit će da se takve stvari da se više ne događaju – rekao je Čivić.

Ukazao je da Bošnjaci nikada neće prihvatiti 9.januar, kao dan tog bh.entiteta.

-Bošnjake i za Hrvate u ovom entitetu 9.januar asocira na najsvirepije ratne zločine, genocid, logore u kojima su pripadnici našeg naroda ubijani samo zato što su pripadnici tog naroda – rekao je Čivić u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a u čijem radu poslanici "Domovine" danas ne učestuvju, jer se razmatra Prijedlog zakona o danu RS-a, 9.januaru.

Smatra da se taj zakon donosi na antiustavan i antidejtonski način.

Ističući da su Bošnjaci i Hrvati protjerani iz RS-a, on je kazao da ako ti narodi nemaju prava u ovom entitetu kao konstitutivni narodi, „neće ga imati ni građani srpske nacionalnosti“.

I njegov stranački kolega Mihnet Okić je rekao da je ova sjednica Narodne skupštine RS-a o 9.januaru kao Danu RS-a bespotrebna i da je ovo nastavak antidejtonskog i antiustvanog djelovanja parlamenta RS-a.

Također je pozvao međunarodnu zajednicu da sankcioniše prve ljude Narodne skupštine RS-a.

A Okić je najavio da će Koalicija „Domovina“ zauzeti stav da li će učestvovati u radu Narodne skupštine RS-a.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.