25.10.2016. 13:02
0
Udruženja žrtava i majke Srebrenice i Žepe: Osuda dodjele zahvalnica ratnim zločincima
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju odluku Skupštine RS-a da dodijeli zahvalnice osuđenim ratnim zločincima i smatraju da je ovo direktan udar na istinu i pravdu te pokušaj da namjerno vrijeđaju žrtve, prenosi Patria.

Dobitnici zahvalnica, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević, su osuđeni pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje međunarodnog humanitarnog prava nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovaj potez je jedan u niz odluka RS-a da oživi ratnu političku retoriku iz '90-tih i nastavi sa državnim udarima na Bosnu i Hercegovinu te da opravda nelegalni referendum koji je održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH. Isto tako, ovo je eksplicitan i institucionalan primjer negiranja zločina i veličanje zločinaca kao i negiranja demokratskih principa koji su osnovani na temelju ljudskih prava. Da bi Bosna i Hercegovina i naše društvo se suočilo sa prošlošću i fokusiralo na budućnost te BiH postala članica EU-a, važno je da se svi napori okrenu ka osuđivanju ovakvih i sličnih odluka. Prihvatanje demokratskih principa na kojim je i sama EU osnovana je jedan korak ka spriječavanju RS-a da ruši Bosnu i Hercegovinu i slavi osuđene ratne zločince.

Zabrinjavajuće je da se fašistička retorika prihvata kao svakodnevnica i da nismo naučili od Drugog svjetskog rata, pogotovo način na koji je Njemačka prihvatila svoju odgovornost. Dosad nikome nije palo na pamet da nagradi osuđene ratne zločince procesuirane tokom Nirnberškog procesa, kao npr. Goebbels, ili Hitlerovog establišmenta a da ne spominjemo Hitlera.

Ova ceremonija je nagradila zločin i zločince i kao takva je pokazala da je saučesnik u zločinu koji zahtijeva oštru osudu. Iz tog razloga zahtijevamo da Skupština RS-a povuče ove zahvalnice i javno se izvini građanima Bosne i Hercegovine jer oni znaju da su dobitnici osuđeni ratni zločinci i da su te činjenice zabilježene i da ih niko ne može izbrisati iz historije. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.