31.10.2016. 15:17
0
Izetbegović: U zdravstvenom sistemu svi moraju samo raditi svoj posao
Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebija Izetbegović prokomentirala je danas da je osnova reforme zdravstva koja je planirana u Kantonu Sarajevo u tome da u zdravstvenom sistemu samo svi moraju početi raditi svoj posao, a svaki pacijent mora da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu.
Nema nikakvih radova nauštrb bolesnika. Radi se o tome da u zdravstvenom sistemu svi moraju početi raditi samo svoj posao, a moraju ga raditi u normi koja je potrebna da bi se zaradila određena plaća što je i osnova reforme zdravstva koja je planirana - kazala je novinarima.

Potreban je, kaže, jači zdravstveni sistem jer pacijenti često ne znaju kome da se obrate kad se razbole, a "oni su nam prioritet jer moraju dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na svakom nivou".

Ističe da na UKCS-u pacijenti već imaju bolju uslugu u odnosu na raniji period, a liste čekanja na određene preglede su skraćene.

- Kod nas se na magnetnu rezonancu i CT ne čeka mjesecima, a uradili smo ogroman broj usluga na tzv. zlatnom satu. Međutim, s jučerašnjim danom potrošili smo sve novce koje dobivamo od Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH za vertikalni program tako da nam više neće plaćati kateterizacije - naglasila je.

Upitana za period njenog rada na funkciji direktorice Opće bolnice Izetbegović je kazala da je radila sve u skladu sa zakonom.

- Kao direktorica Opće bolnice zatekla sam 1,5 miliona KM gubitka, a kad sam otišla iz te ustanove ostavila sam 1,7 miliona KM u plusu. Mi smo sve radili zakonski - naglasila je.

Plan restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u usvojen je u formi nacrta i upućen u javnu raspravu. O tom dokumentu konačnu riječ imat će Skupština Kantona Sarajevo.

Novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova ima osnovni cilj povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja da bi pacijenti tačno znali gdje i kad mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.