1.11.2016. 14:37
0
Miodragu Trifkoviću 8 godina zatvora za ratne zločine
Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za Miodraga Trifkovića, rođenog 1959. godine i nastanjenog u Zvorniku, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Kalesije u junu 1992. godine, i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Trifković se tereti da je   u junu 1992. godine,  sa   još dva  lica protiv kojih je podignuta optužnica (od kojih je jedan preminuo a drugi se nalazi u bjekstvu i nedostupan je organima krivičnog gonjenja), kao pripadnik Osmačkog bataljona  Vojske Republike Srpske, sa saučesnicima došao  do šume zvane „Stupić“ na području Kalesije u kojoj su se,  kako bi izbjegli hapšenja, krili civili bošnjačke nacionalnosti  među kojima i veći broj maloljetnika. Nakon toga su Trifković i njegovi saučesnici  u civile  pucali rafalnom paljbom iz automatskog naoružanja, te je jedan od njih bacio i ručnu bombu na civile. Tom prilikom su ubijena tri maloljetnika, dok je jedan od vojnika punoljetnom muškarcu,  koji je davao znake života nakon ranjavanja,  pucao u glavu i usmrtio ga.

Ostale civile koje  su našli  u šumi su zarobili i odveli u logor "Osmaci" .

U optužnici se navodi da je Trifković sa saučesnicima, za vrijeme oružanog sukoba i rata u BiH, kršeći pravila međunarodnog prava,  postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i izvršio ubistvo četiri civila.

(SudTK)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.