4.11.2016. 14:39
0
SAD nastavlja podršku procesu povratka u BiH
Sjedinjene Američke Države ostaju jedan od najznačajnijih partnera Regionalnog stambenog programa kao i pratećih projekata koji će omogućiti povratnicima i uslove za opstanak i ostanak u novoizgrađenim odnosno obnovljenim prijeratnim domovima.

Ovo je istaknula zamjenica pomoćnika državnog sekretara za populaciju, izbjeglice i migracije (PRM) Sjedinjenih Američkih Država Nancy Izzo Jackson tokom današnjeg sastanka sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Njihov današnji sastanak je uslijedio dan nakon cjelodnevne radne posjete Foči i Goraždu s ciljem upoznavanja Jackson o rezultatima Regionalnog stambenog programa na terenu te problematikom povratnika koji su korisnici ovog programa.

Jackson je istaknula kako je vidljiv napredak i ubrzana provedba Regionalnog stambenog programa, izrazivši zahvalnost ministrici Borovac na angažmanu koji daje konkretne rezultate na ovom planu.

Ministrica Borovac je kao jedan od ključnih problema s kojim se susreće naša zemlja u provedbi RSP-a navela nemogućnost priključka pojedinih objekata na elektromrežu, dodajući kako sredstva kojima raspolaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nisu dovoljna da riješe problem elektrifikacije svih povratničkih domova.

Podsjetila je da je nedavno potpisan i Memorandum o saradnji sa elektrodistribucijama u BiH s ciljem bržeg rješavanja pitanja snabdijevanja električnom energijom povratničkih domova. Nedavno je raspisan i javni poziv lokalnim zajednicama za dostavu projektnih prijedloga u svrhu elektrificiranja stambenih jedinica povratnika i raseljenih osoba. Na osnovu nedavnog javnog poziva općinama i gradovima u BiH uskoro će, po okončanju terenskih provjera, biti urađena i lista potreba za elektrifikacijom u našoj zemlji. No, već je jasno da su potrebe značajno veće od mogućnosti te da treba tražiti i druge izvore finansiranja.

Sve dok se ne osiguraju osnovni uslovi za život, zaključile su Borovac i Jackson, ne može se govoriti o održivom povratku. Zato je veoma važno da izgradnju i obnovu objekata prate i projekti koji će omogućiti povratnicima dostojanstven život kroz programe zapošljavavanja, mogućnosti školovanja, odnosno sve što čini život dostojan čovjeka u 21. stoljeću, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) 

SADBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.