8.11.2016. 12:14
0
Sutra razmatranje veta Bošnjaka na odluke o referendumu u RS-u
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će sutra veto Kluba Bošnjaka na izvještaj o referendumu u RS-u o danu tog bh. entiteta.

Na dnevnom redu je skupštinska Odluka o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS", a na koju je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Bošnjački klub je 18. oktobra stavio veto na ove odluke, a šef tog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je Feni da su njima nastavljene antiustavne i antidejtonske aktivnosti, na šta su upozoravali još prije usvajanja prve odluke o raspisivanju referenduma u RS-u o Danu RS-a.

Posebno je ukazao na sporne skupštinske odluke kojima se daje posebno ovlaštenje predsjedniku i članovima Komisije za provođenje referenduma u RS-u u vezi s postupkom u Ustavnom sudu BiH i do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih u Sudu BiH.

Također, za Klub Bošnjaka je neprihvatljiv i zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije za provođenje referenduma u eventualnim sudskim procesima u sudovima koji će utvrđivati navodnu krivičnu odgovornost članova Komisije koji su provodili odluku Narodne skupštine.

Članovi Vijeća naroda RS-a razmatrat će sutra i veto bošnjačkog kluba na Zakon o lokalnoj samoupravi i na Zakon o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.

U Klubu Bošnjaka smatraju da se Zakonom o lokalnoj samoupravi nastavlja diskiminacija druga dva naroda u RS-u, a nakon neprihvatanja popisa stanovništva na nivou BiH.

Na sjednici Vijeća naroda predviđeno je i razmatranje postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru u RS-u.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.