12.11.2016. 20:40
0
Alarmantno otkriće: Pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka
Antibiotik hloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za liječenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u bosanskohercegovačkom mlijeku.

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mlijeka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lijekova i kontaminanata na cijeloj teritoriji BiH, u dva uzorka na području općine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Ispitivanje u Zagrebu

Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdio i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istakao da je ispitivanje provedeno akreditiranom potvrdnom metodom u laboratoriju Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

- Prema laboratorijskim izvještajima, analizom uzoraka mlijeka akreditiranom potvrdnom metodom visoke tekućinske hromatografije-tandemske spektrometrije (HPLC-MS/MS) utvrđena je koncentracija hloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je hloramfenikol zabranjen, odmah smo obavijestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije - rekao nam je Kalaba.

Zdravlje ljudi

Kalaba je potcrtao da su nadležnim veterinarskim inspektorima obavijesti date jučer, odmah po zaprimanju nalaza, da bez odgađanja poduzmu mjere na dvije farme na području Gornjeg Vakufa, "kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua hloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi".

- Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se provede kontrola lijekova na farmama i da se nalože mjere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovog mlijeka u javnu potrošnju s farmi, dok se ne izvrši provjera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mlijeka - kazao nam je Kalaba
Pismeno smo naložili vlasnicima šta im je raditi dok ne stignu konačni nalazi. To mlijeko  nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju - potvrđeno nam je u kantonalnoj inspekciji.

Uzorci se istražuju po drugi put


Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić kazao je da se, prema proceduri, uzorci trebaju istražiti i po drugi put.

- Ured za veterinarstvo tražio je da se uključimo i mi, što ćemo i učiniti - rekao nam je glavni federalni inspektor    

Šta je hloramfenikol

Hloramfenikol je antibiotik koji djeluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija. Najvažnije neželjeno djelovanje hloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestira pojavom anemije, te čak i leukemije.

Fakti

Najveći pronalazak hloramfenikola u regionu desio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mlijeka sa zabranjenim antibiotikom.

U aprilu ove godine Kalaba je potpisao uputstvo o privremenoj zabrani uvoza pošiljki mesa goveda i svinja iz Holandije u BiH. Ova odluka donesena je radi sprečavanja unosa štetnog antibiotika hloramfenikola u hranidbeni lanac ljudi u BiH, a zabrana se odnosila na uvoz pošiljki iz dvije holandske klaonice.

 


(Avaz/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.