15.11.2016. 20:29
0
Pismo roditelja: Zar u 21. vijeku trebamo da strahujemo da će naša djeca završiti na ulici?
Roditelji učenika sarajevske OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" danas su se okupili povodom najavljene deložacije učenika i osoblja ove škole.

Roditelji su ovom prilikom poslali otvoreno pismo u kojem apeluju na institucije da se promjeni odnos prema njihovoj djeci i najavljuju da neće dopustiti raspuštanje škole "Silvije Strahimir Kranjčević".

Pročitajte njihovo pismo:

"Kao roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu “Silvije Strahimir Kranjčević”, u sarajevskoj općini Centar, poručujemo vlastima i javnosti da nećemo dopustiti raspuštanje škole i izvršenje presude Općinskog suda u Sarajevu, kojom je naloženo da do petka škola napusti objekat. Najavljujujemo da ćemo svojim sredstvima angažirati advokate i podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba u Kantonu Sarajevo i Općini Centar, koje su svojim kriminalnim djelovanjem omogućile Savezu izviđača KS da postane vlasnik školskog objekta i tako dovele školu i roditelje pred svršen čin. Kantonalni ministar obrazovanja krije se od roditelja i ne želi da preuzme svoj dio obaveza, a škola ne može tražiti pravnu pomoć bez odobrenja ministra. 

Sramno je kako se institucije odnose prema našoj djeci.  Zar u 21. vijeku, u centru glavnog grada države BiH, treba da strahujemo da će naša djeca završiti na ulici? Kakav efekat ovo može imati na njih, njihovo dalje školovanje i poimanje društva u kojem žive?

Ovim putem, kao roditelji, želimo pitati nadležne instance u Kantonu Sarajevu i Općini Centar kako se može dozvoliti da se javna imovina upiše u registar vlasništva na tzv. udruženje građana Savez odreda izviđača Kantona Sarajevo, a koje je upisano u registar udruženja 10.03.1998.godine? Po toj logici grupa privatnih lica može registrirati bilo kakvo udruženje građana, tražiti atraktivni opštinski prostor i zemljište na korištenje ili se imaginarno vezati na tradiciju postojanja, ući u posjed, te se onda na sudu upisati kao vlasnik nekretnine.

Tražimo da se ispita rad ovog udruženja, koliko ima aktivnih izviđača, koje osobe djeluju u ovom udruženju? Vidimo da im iz budžeta redovno svake godine dajete i pare za njihov takozvani rad, a sada ni to nije dovoljno i svjesnim propustima resornog kantonalnog ministarstva želite im dodijeliti i višemilionski vrijednu nekretninu.

Lako je uvidjeti da su osobe iz tzv. Saveza izviđača povezane sa političkim i privatnim ekonomskim lobijem, u čijem je cilju samo da dođu u posjed imovine, za koju nisu dali ni feninga, a sve zarad lične koristi i želje da prodajom objekta privatnim investitorima, prema ranije utvrđenom planu, naprave stambenu zgradu.

Poštovana gospodo, mjesto izviđačima je u šumi, na vrhu neke planine, a ne na vrhu Dalmatinske ulice u centru Sarajeva. Ako im želite pomoći, dajte im zemlju negdje u okolini Sarajeva, a ne školu naše djece.

Znajte da radi naših voljenih mališana i generacija koje dolaze nećemo dopustiti da se sa školom, kao javnim dobrom koje pripada svim građanima Sarajeva, igra i da se neko okoristiti višemilionski vrijednim objektom kao da je privatno nasljedstvo".


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.