17.11.2016. 18:13
1
Nadležna komisija Doma naroda BiH: O Danu nezavisnosti BiH stav treba dati Ustavni sud BiH
Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, s devet usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda PSBiH predlaže da zaduži Vijeće ministara BiH da formira radnu grupu, koju će činiti predstavnici Zakonodavno-pravnog sektora Sekretarijata PSBiH i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, radi analize stanja povodom situacije i problema koji nastaju u zakonima koji su doneseni prije stupanja na snagu Jedinstvenih pravila za izradbu pravnih propisa u institucijama BiH.

Podržan je, sa šest usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda PSBiH predlaže da Kolegiju Doma naloži da ubuduće sve prijedloge zakona dostavlja i Odjelu za lektoriranje Informacijsko-dokumentacijskog sektora Sekretarijata PSBiH radi davanja mišljenja o jezičkoj ispravnosti prijedloga zakona.

U usvojenom zaključku dalje se navodi da bi, u slučaju da Odjel za lektoriranje uoči nedostatke u predloženom zakonskom aktu, Kolegij Doma prijedlog zakona vratio predlagatelju na doradu.

Članovi Komisije obavili su raspravu i uputili u daljnju parlamentarnu proceduru Godišnji izvještaj Visokog sudbenog i tužilačkog vijeća BiH za 2015. godinu.

Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda predlaže da zaduži Ministarstvo pravde BiH da u parlamentarnu proceduru uputi potrebne izmjene i dopune zakonskih prijedloga ili uputi novi zakonski prijedlog kojim će se regulirati i javnosti učiniti dostupnim imovinski kartoni nositelja pravosudnih funkcija u pravosudnim institucijama BiH.

Podržana je Informacija o stanju bilateralnih sporazuma o primjeni Sporazuma o pitanjima sukcesije. Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda PSBiH predlaže da Ministarstvo pravde BiH zaduži da intenzivira aktivnosti na zaključivanju bilateralnih ugovora o imovinsko-pravnim pitanjima s ostalim državama nasljednicama bivše SFRJ.

Razmotren je i zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o zahtjevu zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nakon obavljene rasprave, konstantirano je da je Zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine 28. februara 1995. godine.

Ukaz o proglašenju zakona, kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti i državnim praznikom, potpisao je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, točno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike BiH potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa BiH.

Odredbom Aneksa II. 2. (prijelazne odredbe) Ustava BiH propisano je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriju BiH kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose sa Ustavom BiH sve dok nadležno tijelo BiH ne odredi drugačije.

Ustavni sud BiH primio je 19. oktobra 2016. godine zahtjev zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Odlučeno je da o ovim činjenicama Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH upozna Ustavni sud BiH koji će, sukladno svojim nadležnostima, odlučiti o usuglašenosti zakona sa Ustavom BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.