22.11.2016. 11:49
0
Počelo saslušanje Govedarice u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske
U Tužilaštvu BiH u Sarajevu počelo je saslušanje šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukote Govedarice u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike.

Danas u 12.00 časova biće saslušana i šef Kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Srpske Spomenka Stevanović, a u 12.30 časova šef Poslaničkog kluba PDP-a u Miroslav Brčkalo. 

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić dobio je poziv od Tužilaštva BiH da u četvrtak, 24. novembra, bude saslušan u svojstvu svjedoka u vezi sa referendumom, rečeno je Srni u ovom pokretu. 

Šef Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini Darko Banjac dobio je poziv Tužilaštva BiH, te naveo da je poziv dobio za ponedjeljak, 28. novembar. 

"Zbog unaprijed preuzetih obaveza neću biti u prilici da se 28. novembra odazovem saslušanju, o čemu ću posredstvom advokata obavijestiti Tužilaštvo BiH. Namjeravam i da reagujem zbog poziva Tužilaštva koji mi je poslat na latinici i na hrvatskom jeziku, što je nepoštovanje Ustava BiH", istakao je Banjac. 

U ponedjeljak, 28. novembra, u Tužilaštvu BiH trebalo bi da bude saslušan i predsjednik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo, u 13.30. 

U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referendum izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta. 

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić. 

U Srpskoj je 25. septembra održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike Srpske. 

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike usvojila je Narodna skupština Srpske 15. jula kao reagovanje na spornu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. oktobra po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.
 
 (SRNA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.