24.11.2016. 16:27
0
Analizirano stanje u sektoru odbrane i sigurnosti BiH
Rad dvodnevne Godišnje pregledne konferencije o temi ''Aktuelno stanje u sektoru odbrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine'', koja je u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH održana u Sarajevu, završen je danas.

Tokom drugog dana rada u kojem su su osim članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i Parlamentarnog vojnog povjerenika BiH učestvovali i predstavnici institucija odbrambeno – sigurnosnog sektora u BiH nad kojima Zajednička komisija vrši demokratsku kontrolu, odnosno Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), te Ministarstva sigurnosti BiH i agencija za sprovođenje zakona u okviru ovog Ministarstva, održan je panel koji se odnosio na prezentaciju rada policijskih agencija koje se nalaze u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

Učesnici Konferencije upoznati su i s akuelnim stanjem i problemima s kojima se u svom svakodnevnom radu susreću pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, te Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agencije za policijsku podršku.

Prezentacija rada agencija za sprovođenje zakona okončana je obraćanjem ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je pozdravio dobru praksu da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizira ovakve skupove i upoznaje se sa svim izazovima i problemima s kojima se predstavnici organa sigurnosti susreću u svom radu.

Navodeći da Ministarstvo sigurnosti BiH i agencije koje djeluju u okviru njega ne mogu adekvatno obavljati svoje zadatke bez iskrene podrške PSBiH i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Mektić je izrazio zadovoljstvo i činjenicom da u zadnje vrijeme dolazi do sve bolje koordinacije između predstavnika policijskih agencija na nivou BiH ocijenivši profesionalne i međuljudske odnose između njih visokom.

S druge strane, ministar Mektić ukazao je na probleme nedostatka saradnje predstavnika pravosudnih institucija s Ministarstvom sigurnosti BiH i agencijama koje se nalaze u njegovom sastavu, naročito u svjetlu izazova koji se ispred njih nalaze u budućim pregovorima naše zemlje s EU po ispunjavanju zahtjeva iz poglavlja 23. i 24., koja se odnose na vladavinu prava i unutrašnje poslove.

Tokom konferencije posebna pažnja posvećena je aktuelnom statusu pripadnika sigurnosnih institucija na nivou BiH. S tim u vezi, rukovodioci agencija za provođenje zakona ukazali su na neohodnost izmjene postojeće legislative, a u prvom redu Zakona o policijskim službenicima BiH.

Osim toga, istaknuta je i potreba popune postojećih policijskih struktura deficitarnim kadrovima, odnosno zaustavljanja daljeg odliva personala unutar ovih agencija.

Do kraja ovog panela, učesnicima Konferencije obratili su se i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave problematikom iz domena odbrane i sigurnosti u BiH - OSCE Misije u BiH, NATO Štaba u Sarajevu, Ženevskog Centra za civilnu kontrolu oružanih snaga (DCAF), UNDP-a, RACVIAC-a, EUFOR-a i EUSR-a. 

Zaključujući rad Godišnje pregledne konferencije, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici institucija odbrameno-sigurnosnog sektora u prethodna dva dana razgovarali o svim otvorenim pitanjima u radu ovih tijela.

Podžić je zahvalio svim učesnicima ove konferencije na doprinosu koji su dali svojim prezentacijama aktuelnog stanja i problema sa kojima se susreću predstavnici organa iz sektora odbrane i sigurnosti na nivou BiH.

Izrazio je očekivanje da će zaključci s konferencije, koje će Zajednička komisija za odbranu i sigurnost razmatrati na nekoj od svojih narednih sjednica, rezultirati poboljšanjem sveukupnog stanja u ovoj oblasti, saopćeno je iz PSBiH.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.