26.11.2016. 13:35
1
Krajišnik: RS je trajna kategorija, ukidanje je loš posao
Na Jahorini je u toku prvi sabor Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", na kojoj će danas biti donesena i deklaracija o očuvanju Republike Srpske.
Sabor Asocijacije "Stvaraoci RS" sazvan je povodom 25 godina od održavanja prve Skupštine srpskog naroda u BiH, naglasili su organizatori.

Sabor će donijeti deklaraciju o očuvanju RS, kazao je za N1 jedan od osnivača, predratni predsjednik Skupštine BiH i haški osuđenik Momčilo Krajišnik.

Akcenat je na pomirenju i približavanju srpskih stranaka u RS, kazao je krajišnik, a ovim saborom se upućuje poruka politikama u BiH, ali i visokom predstavniku te međunarodnoj zajednici.

"Raskoli nisu dobro došli u BiH, pogotovo međunacionalni. Treba se takmičiti u ekonomskim problemima. Štetno je problematizovanje Dana Republike Srpske, za RS, kao i za druge narode u BiH", kazao je Krajišnik.

"RS je trajna kategorija i svi oni koji pokušavaju da je ukinu - sigurno je loš posao. Ništa se u BiH ne bi trebalo desiti, i ne može se desiti po mom mišljenju bez saglasnosti tri naroda. Naš tradicionalni tronožac bi trebao biti orijentir svima. Ko hoće da podijeli BiH - mora imati saglasnost sva tri naroda, ko hoće da je unitarizuje mora imati saglasnost sva tri naroda", kazao je Krajišnik.

Skup podržava i predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica.

"Naše pravo je da čuvamo RS i u jednom, i u drugom smislu. U prvom, RS mora biti unutra na stabilnim nogama. To znači da je Dejton rješenje koje nije zadovoljilo niti jedne, niti druge, niti treće u BiH. Dejton je naša realnost, u kojoj trebamo da imamo stabilnost u BiH, u regionu i da živimo u miru", kazao je Govedarica.

(Amila Alijagić/N1)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.