26.11.2016. 22:06
1
Drama između BiH i Kosova zbog pogrešne informacije
Izjava zamjenika ministra unutrašnjih poslova Kosova Milana Radojevića da se vozilima s bh. tablicama zabranjuje ulazak na Kosovo, a koja je medijima data preksinoć, digla je jučer na noge nadležne institucije u BiH.

Recipročna odluka

Još od ranih jutarnjih sati, kako saznaje "Avaz", vodila se intenzivna komunikacija na relaciji Ministarstvo prometa i komunikacija BiH - MUP Kosova kako bi bila otklonjena ova smetnja. U popodnevnim satima uslijedio je obrat. Kosovske vlasti preinačile su vlastitu odluku i dozvolile vozilima s registarskim oznakama BiH da ulaze na Kosovo.

Radojević je, naime, prvobitno izjavio da su odluku o zabrani ulaska bh. vozila na Kosovo donijeli recipročno, "jer vlasti BiH ne dozvoljavaju ulazak vozilima s Kosova".

Sekretar Ministarstva prometa BiH Igor Pejić, koji je jučer bio intenzivno uključen u otklanjanje ovog problema, kazao je za "Avaz" da je direktno razgovarao s Radojevićem, nakon čega su prvobitno otklonjene dileme te je odluka preinačena.

On nam je rekao da je kosovskim vlastima neko dao apsolutno pogrešnu informaciju da BiH zabranjuje ulazak vozilima s Kosova.

Redovne kontrole

- Bili smo zatečeni tom informacijom, jer je apsolutno netačna. Nikakva zabrana ulaska vozila s Kosova ne postoji. Granična policija BiH u skladu sa svojim ovlaštenjima provodi redovne kontrole u okviru kojih se od državljana Kosova traži posjedovanje vize, koja uopće nije upitna, te osiguranja za vozilo, odnosno zeleni karton. To je sve - kazao nam je Pejić.

Obje strane provjeravaju informacije ko je zapravo kosovskim vlastima dojavio informaciju da vozila iz te države ne mogu ući u BiH. Pretpostavlja se da je riječ o nekome ko je bez odgovarajućih dokumenata pokušao vozilom prijeći granicu.

U utorak o trajnom rješenju problema

- S gospodinom Radojevićem, zajedno s ministrom Ismirom Juskom, razgovarat ću u utorak, s obzirom na to da je u ponedjeljak na Kosovu neradni dan, kako bismo trajno riješili ovaj problem. Brzo smo reagirali, kako građani ne bi ispaštali - kazao nam je Pejić.


(Avaz/Admir Oručević)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.