29.11.2016. 21:08
1
Novi napad na bh. novinare
U zgradi Vijeća naroda RS danas je došlo do incidenta kada je radnik obezbjeđenja Goran Granulić fizički i verbalno nasrnuo na novinara Srne Borisa Nogu.

Zbog incidenta Služba za zajedničke poslove entitetske Vlade izražava žaljenje, i najavljuje istragu. Zbog svega slijede prekršajne prijave službeniku, ali i novinaru.

Nakon upozorenja novinarima da se utišaju , radnik obezbjeđenja Goran Granulić fizički je izgurao novinara Srne iz zgrade Vijeća naroda.

Ispred institucije uslijedio je i verbalni okršaj, naočigled mnogih kolega.

"Jedan radnik obezbjeđenja Vijeća naroda RS me je bez ikakvog povoda fizički izbacio i verbalno nasrnuo na mene, što dovoljno govori u kakvom su položaju novinari. Na moje pitanje zašto galami na novinare u holu, on je odreagovao fizički i nasrnuo na mene", kazao je Boris Nogo, novinar Srne.

Uređivački kolegij SRNe zaprepašten je bahatim ponašanjem radnika obezbjeđenja, traže izvinjenje institucije.

Za to vrijeme najavljuju se prekršajne prijave i novinaru i radniku Služe za zajedničke poslove Vlade.

Dok se utvrđuje ima li disciplinske odgovornosti zaposlenog iz Kluba novinara upozoravaju da je obračun s novinarom na dužnosti, bio fizički ili verbalni svakako - nedopustivo.

"Odgovorni treba da budu kažnjeni a nadležne službe da novinarima omoguće normalne uslove za njihov rad", rekla je Liljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka.

I delegati i poslanici danas su osudili incident. Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović najavila je da će obezbijediti prostor novinarima za rad.

"Da sam bio tu ne bih to dozvolio. Iskreno mi je žao. Sve što mi govorite vjerujem vam", kazao je Nenad Stevandić, poslanik u NSRS.

U isto vrijeme radnici obezbjeđenja NSRS novinarima su poručili da nisu dobrodošli u skupštinski restoran kada nema aktivnosti u zgradi,, jer kako su rekli stvaraju gužvu.

Novinari se pitaju zaslužuju lli makar tople prostorije i vruć čaj.

Iz esnafskih udruženja upozoravaju i da sve češći napadi političara na novinare mogu biti opravdanje bilo kome da bilo gdje na javnom mjestu napadne novinara dok obavlja svoju radnu dužnost.

(N1/Merima Druškić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.