2.12.2016. 12:07
0
Jonathan Moore: Ne može biti saradnje s Fikretom Abdićem, on je ratni zločinac
Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) rekao je kako neće sarađivati sa novoizabranim načelnikom Općine Velika Kladuša Fikretom Adbićem, jer se radi o ratnom zločincu.

"Stavio sam Veliku Kladušu na stranu. Vi znate kakav sam ja čovjek i diplomata i moram to javno da kažem. Nije meni uopšte prihvatljivo imati veze i odnose sa osuđenim ratnim zločincima ni u kakvom slučaju. Ni primiti povelje sa njima, ni razgovarati sa njima dok su izabrani načelnici. Nije dobro da je to moguće u 21. vijeku, da osuđeni ratni zločinac može da bude i kandidat, a ne čak i izabran. Rješavanje tog pitanja treba da bude viši prioritet", rtekao je ambasador Moore.

Misija OSCE-a u BiH odbila je da primi priznanje Narodne skupštine RS-a povodom 20. godišnjice njenog postojanja upravo iz razloga što su ista dodijeljena osuđenim ratnim zločincima Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću. 

Ambasador Moore kaže kako se presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga moraju sprovesti i ispoštovati.

- Izmjene Ustava BiH domaće rješenje - 

Na EU je navodi da odluči kada, u kojoj fazi bi BiH morala to riješiti.

"To jeste izazov i prioritet svih nas u međunarodnoj zajednici, ali to je ustavno pitanje. I veoma bitno je ponoviti Ustav jeste samo u domaćim rukama, političara u BiH. Niko u međunarodnoj zajednici ni u Briselu, ni u Washingtonu, ni Moskvi, Zagrebu, Beogradu ni u Ankari ne može promijeniti Ustav BiH. Samo domaći politički lideri u BiH, demokratskim putem, odnosno konsenzusom, to mogu riješiti. Kada nema konsenzusa, kada nema napretka sa domaće političke strane, neće biti tih promjena. Onda put ka integracijama, prosperitetu će biti sve duži i teži", poručio je Moore.

Istakao je da želi da vidi da Bosna i Hercegovina ispunjava sve svoje uslove prema OSCE-u. U kontekstu toga, naglašava Moore, najbolji put ka tom cilju jeste evropski put, put ka integracijama.

- Stanje u Mostaru tragično - 

Navodi da nije za Misiju OSCE-a u BiH odlučiti u ime svih Bosanaca i Hercegovaca ako će biti spajanja izbora u jednu godinu ili ne kao što je otvoreno kao mogućnost.

Što se tiče spajanja lokalnih i općih izbora, navodi ambasador Moore, može da bude i više javnih debata o toj temi. Nije to neki međunarodni princip, navodi, "da može, da mora, da ne može". Ističe, kada su vodili razgovor o promjenama Izbornog zakona BiH, naglašava da mora reći da postoji daleko važnijih i većih prioriteta. 

- Situacija u Stocu zabrinjavajuća - 

Sumnja, kaže, iako jeste to u skladu sa Ustavom i zakonima, da će Ustavni sud BiH odvojeno naći neku odluku za Mostar. Smatra, kao i njegove kolege u međunarodnoj zajednici, da bi domaći politički lideri, posebno predsjednici SDA i HDZ-a BiH, morali naći neki kompromis u korist svih Mostaraca.

Kaže kako je Misija OSCE-a u BiH odlučila odmah otvoriti privremeni Ured OSCE-a koji radi mjesec i pol u centru Stoca kao "uši i oči međunarodne zajednice". Nemaju, navodi, "nikakvu ulogu u vezi sa izborima, ali žele da vide i smanjenje tenzija". 

- Postepenop ukidanje fenomena dvije škole pod jednim krovom - 

Kaže kako bi bilo veoma lijepo kada bi imao tzv. čarobni štapić i samo da kaže jednom i sve riješi kada je u pitanju otklanjanje segregacije kroz postojanje dvije škole pod jednim krovom u pojedinim dijelovima FBiH.

"Neki ljudi, moje kolege, još uvijek sanjaju da je moguće odjednom, jednim govorom, nekim riječima, možda oštrijim sve odjednom promijeniti i riješiti. Ja imam zaključak da nije to moguće iz raznih razloga da budem potpuno praktičan, iskren i otvoren jer obrazovanje nije nadležnost samo jedne institucije u BiH. Na državnom nivou Adil Osmanović igra veoma važu ulogu kao ministar civilnih poslova BiH koji može organizovati i to radi dosta često skupove sa ministraima obrazovanja, odnosno prosvjete o tim bitnim pitanjima. Ali, ipak nema ulogu da može sve odjednom promijeniti", poručuje Moore.

Obrazovanje, navodi, jeste predmet, nadelžnost i odgovornost nižih nivoa vlasti. U RS-u je to entitetski nivo, a u FBiH na kantonalnom nivou, iako imamo, ističe i federalnu ministricu obrazovanje, ali čak i u nekim kantonima, Zeničko-dobojskom neke općine koje imaju nadležnost za obrazovanje kao što je to Usora i Žepče. To, kaže, taj kantonalni ustav dozvoljava dok u drugim kantonima ta opcija, ne postoji.


Rješavanje pitanja izbjegličke krize, kaže Moore, je veoma osjetljivo, važno i ključno pitanje. 

"Mi ne govorimo o nekim teorijama nego govorimo o ljudima, o životima. Mi smo vidjeli i koliko je bilo žrtava tih sukoba, koliko je bilo tih žrtava ljudi koji su pokušali izbjeći iz krize, iz siromaštva tražeći bolji život. Kao šef Misije OSCE-a u BiH mogu reći da imamo odličnu saradnju sa domaćim vlastima u kontekstu ovog pitanja sa ministarstvima na državnom nivou - Ministarstvom sigurnoti BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i naravno sa kolegama i partnerima u međunarodnoj zajednici i posebno sa UNHCR-om i sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM). Mi opratimo tu situaciju. Mislim da je veoma važno da i sve nadležne institucije u BiH imaju odlične veze, odnose i saradnju sa susjednim institucijama, mislim u Hrvatskoj, Srbiji, u Crnoj Gori. Do sada nije bilo vala migranata, izbjeglica u BiH. Znamo kakva je ta priča bila u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Mađarskoj", navodi Moore.

 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.