2.12.2016. 13:26
0
Čubrilović: Parodoks da je Ustavni sud BiH ustvari priznao referendum u RS-u
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je, povodom Odluke Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma, da je paradoksalno da je Ustavni sud BiH, koji je ranije također po apelaciji lidera SDA-a, Dan RS-a proglasio neustavnim, a referendum zabranio, svojom najnovijom odlukom priznao taj isti referendum, stavljajući njegov rezultat van snage.

-Ako rezultat nekog čina stavite van snage, to defakto znači da priznajete i sam čin - naveo je Čubrilović u pisanom reagiranju.

Potvrdio je da Odluka Ustavnog suda BiH još zvanično nije dostaljena Narodnoj skupštini RS-a.

-Prema onome što je saopćeno za javnost sa sjednice Ustavnog suda BiH i što je objavljeno u medijima jasno je da je ova odluka još jedan politički atak usmjeren protiv RS-a i volje njenih građana, a ne odluka zasnovana na pravnim argumentima i činjenicama - tvrdi predsjednik entitetskog parlamenta.

Narodna skupština RS-a je, kako je dodao, konstatirala da se na referendumu 677.771 građana RS-a izjasnilo da želi da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a, pa je odluka Ustavnog suda po zahtjevu člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića o poništavanju njihove demokratski izražene volje „novi dokaz da se Ustavni sud stavlja u službu samo jedne politike i jednog naroda u BiH, ponašajući se kao naddržavni organ i jedan od rušilaca, a ne čuvara najvišeg opšteg pravnog akta države - Ustava“. 

-Naglašavamo da ne postoji ustavno-sudska instanca koja sudi na osnovu politike, a ne prava, koja ocjenjuje istorijske i političke činjenice i koja poništava demokratski izraženu volju naroda i ukida odluke dobijene najvišim demokratskim institutom izjašnjavanja, u ovom slučaju referendumom građana, stoji u saopćenju. 

Podsjeća se da je Ustavni sud BiH ranije neosnovano odbacio sve argumente Narodne skupštine RS-a iznesene u ovom sporu, pa i zahtjev za preispitivanje presude o Danu RS-a, što je, kako se tvrdi, još jedan dokaz da taj sud služi samo jednoj politici i samo jednom viđenju BiH kao države. 

Čubrilović naglašava da je jedino efikasno rješenje za zaustavljanje preglasavanje i neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija i u kojem će se odluke donositi saglasnošću sudija iz sva tri naroda. 

-Iskreno žalimo što pojedini lideri u RS-u najvjerovatnije nisu shvatili zbog čega u „Službenom glasniku RS-a“ nije objavljen Izvještaj Republičke komisije o rezultatu referenduma, iako se radi Ustavom RS-a definisanoj proceduri. 

To nije učinjeno zbog toga što je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a pokrenuo proceduru povrede vitalnog nacionalnog interesa na ove akte Narodne skupštine. Tek nakon odluke Ustavnog suda RS-a steći će se uslovi da Izvještaj o rezultatu republičkog referenduma bude objavljen u „Službenom glasniku Republike Srpske“, ukoliko sud ne ospori navedene akte, podsjeća Čubrilović.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.