2.12.2016. 17:54
0
Ništa od povećanja akciza: Bevanda i Milićević blokirali aranžman s MMF-om
Iako se očekivalo da će već 14. decembra Zakon o akcizama biti na Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas su takva očekivanja ugašena, a nakon što su članovi Upravnog odbora UIO-a blokirali usvajanje zakona o akcizama na sjednici i samim tim blokirali cijeli proces usvajanja zakona kao jedne od prethodnih mjera na koje se BiH dodatnim pismom namjere obavezala prema MMF-u

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora UIO, Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH i Miodrag Kudić, ekspert iz RS-a bili su protiv ovog prijedloga.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS glasao je za zakon, odnosno povećanje akciza na gorivo kao i Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH.

Muahmed Kozadra treći ekspert nije bio prisutan na sjednici, jer danas zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Obaveza prema MMF-u je usvajanje zakona o akcizama koji se odnosi na naftu i naftne prerađevine i ja sam sazvao sjednicu. Na početku sjednice iz Federacije BiH bilo je primjedbe na način raspodjele prihoda i zahtjev da se prihodi raspoređuju saglasno rasporedu ukupnih prihoda, a ne kako je to definisano pravilnikom iz 2009. godine, uz argumentaciju da FBiH uplaćuje više po osnovu goriva - rekao je Vjekoslav Bevanda novinarima nakon sjednice Upravnog odbora UIO BiH u Mostaru. 

Ovakvu diskusiju povela je Jelka Milićević, a podržao ju je i Bevanda koji je, pak, medijima kazao da neće da "tračari ko je to glasao protiv zakona!"

On je ponovio da zakona nema, te da je, što se tiče Upravnog odbora UIO priča završena, jer ne može nagovoriti nekoga da se pozitivno izjasni. 

- Ugrožen je i aranžman sa MMF-om, ali i svi drugi kreditni aranžmani i kod EBRD-a, OPEC Fonda, Kuvajtskog fonda - naglasio je Bevanda. 

On je dodao i da je prisustvovao političkom dogovoru na visokom političkom nivou (sastanak lidera koalicije) gdje je sve dogovoreno, a u izvršenju toga se odstupilo.

Iako su se mnogi složili da ne valja raspodjela prihoda od putarina zaključak je da je s obzirom na blokade bolji bilo kakav zakon nego nikakav.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.