7.12.2016. 13:05
0
"Molim sud da me zaštiti od pritiska jer imam zdravstvenih problema. Ne mogu govoriti nešto što mi nije poznato"
Bivši pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Milorad Trbić, koji je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zatražio je da njegovom svjedočenju u predmetu protiv Srećka Aćimovića prisustvuje advokat.

Tužilaštvo BiH je Trbića pozvalo kao svjedoka na suđenju Aćimoviću, pojasnivši da je on bitan za optužnicu jer je “direktan očevidac događaja”.

Trbić je rekao da ne zna ništa o ovom događaju.

“Molim sud da me zaštiti od pritiska jer imam zdravstvenih problema. Ne mogu govoriti nešto što mi nije poznato”, rekao je Trbić i zatražio da njegov advokat bude prisutan svjedočenju.

Sudsko vijeće je nakon toga odgodilo ročište kako bi se Trbiću dodijelio pravni savjetnik.

Trbić je osuđen na 20 godina zatvora za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici, nakon što je proglašen krivim da je od 10. jula do 30. novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu i operacijama hvatanja, zatvaranja i “pogubljavanja po prijekom postupku”, te potom pokopavanja i prikrivanja tijela ubijenih Bošnjaka.

Trbić je trebao svjedočiti na suđenju Aćimoviću, koji je optužen da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade VRS, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba VRS-a da se Srebreničani iz škole u Roćeviću (općina Zvornik), s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao - šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Suđenje se nastavlja 21. decembra, prenosi Birn.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.