16.12.2016. 14:13
0
Dodik i Čović: Za 15-ak dana prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH
Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Dragan Čović razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o pitanjima koja su dio saradnje ovih dviju partija.

Kako se i pretpostavljalo razgovarali su i o novom tekstu zakona o Ustavnom sudu BiH te su lideri dviju stranaka najavili da bi u narednih, najviše 15-ak dana, trebao biti ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu.

- Finalizirat ćemo to pitanje bez obzir na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumeta jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strane sudije. O tome treba sjesti i razgovarati - pojasnio je Dodik.

Čović je također naglasio da pravosudna reforma ne mora čekati samo na red kada to pitanje bude rješavano u smislu pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Jedna od tema bio je evropski put BiH, za šta je Dodik kazao da u RS-u nisu otipmistični kada je to u pitanju, ali oba lidera se slažu da će se tokom odgovoranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije pokazati funkcionalnost ovog tijela putem kojeg BiH usaglašenim glasom treba razgovarati s EU.

Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u BiH te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona da se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstvanike u vlasti.

Naglašeno je i da su oni opredijeljeni u podršci za izgradnju boljih odnosa  Hrvatske i Srbije te smatraju da se ti odnosi trebaju zasnivati na dijalogu.

Osvrnuli se i na (ne)postojanje parlamentarne većine u državnom parlamentu nakon što su četiri poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) napustili Klub te stranke, a Čović je najavio da će uskoro biti upriličen sastanak s predstavnicima SDA da bi se utvrdilo postoji li stabilna većina na državnom, ali i federalnom nivou.

Za njega ne bi trebalo biti ništa sporno da ukoliko Vlada Federacije BiH donese neku odluku jednoglasno da ona bude podržana u Federalnom parlamentu zbog čega je nužno i utvrditi postoji li većina kako bi se važne stvari stavile na dnevni red sjednica.

Dodik je još istakao da predstavnici iz RS-a koji su dio parlamentarne većine u državnom parlamentu rade na štetu RS-a i stanovnika tog entiteta te je pozvao da se dogovori o tome šta je to srpska nacionalna politika.

Dodik i Čović razgovarali su i o drugim strateškim temama, a lideri su ocijenili da se većina otvorenih pitanja može rješavati saradnjom dviju stranka.

U delegaciji HDZ-a bili su još ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a u delegaciji SNSD-a premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Staša Košarac.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.