23.12.2016. 16:39
0
Bakir Izetbegović poručuje: Situacija u BiH i Mostaru se postepeno popravlja
Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je u petak u Mostaru kako se situacija u BiH i Mostaru ne dovoljno brzo, ali postepeno popravlja.

Kada je riječ o Mostaru, Izetbegović je u izjavi za novinare nakon sastanka s čelnicima Kantonalnog i Gradskog odbora SDA, kazao kako je imao priliku čuti da će kantonalni budžet po prvi put probiti cifru od 200 milijuna i da će biti povećan za nekih pet do šest posto.

 Po njegovim riječima, Mostar prati opće trendove u ovoj godini, odnosno prati porast  GDP-a, industrijske proizvodnje i ostalih ekonomskih pokazatelja od četiri do pet posto.

- Dakle krećemo se u pravom smjeru samo to treba sve ubrzati – ustvrdio je.

Naglasio je kako po pitanju izbora i Statuta u Mostaru za sada nema pomaka te da ne treba očekivati od Bošnjaka da stalno oni budu ti prvi koji kreiraju i nude rješenje, jer "znamo šta su Bošnjaci u Mostaru prošli prije 25 godina".

- Znamo da su imali rotaciju gradonačelnika koju im je neko u nekom momentu uzeo, znamo da im je nametnut Statut od strane visokog predstavnika, znamo da je  njihovu poziciju degradirao Ustavni sud svojom odlukom, prema tome neka i neko drugi se potrudi da da rješenje koje će zadovoljiti Bošnjake u Mostaru – kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Tijekom svog posjeta Mostaru Izetbegović je prvo obišao Hotel "Ružu" koja je kako je kazao, po njegovom mišljenju, vjerovatno najbitniji projekt za Mostar nakon obnovljenog Starog mosta jer će dati neki novi nivo Mostaru kada je turistička ponuda u pitanju.

- Malo kasni u završetku radova jer je povećan gabarit i standard koji je planiran s obzirom na budućeg hotelskog operatera - ocijenio je, naglasivši pritom kako će radovi na "Ruži" biti završeni do polovine 2017. godine te da će taj hotel osigurati od 200 do 250 novih radnih mjesta.

Na novinarski upit o djelovanju FETO-a u BiH, Izetbegović je kazao kako je FETO  zločinačka organizacija u Turskoj, a da li su takvi i u BiH trebat će otvoriti četvore oči i pratiti tu organizaciju.

-  Mi smo upozoreni više puta od rukovodstva u Turskoj, dok nisu imali ovakav problem i dok nije eskaliralo kako je eskaliralo u julu ove godine, da je to golem problem na koji treba obratiti pažnju. Vidjet ćemo šta su njihove namjere  BiH i kako se ponašaju. Ovo je zemlja vladavine zakona i oni će raditi unutar tih zakona, a i mi ćemo se u odnosu na njih ponašati onako kako je zakonom propisano – istaknuo je.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je danas u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.