27.12.2016. 20:24
0
Obavezna mjerenja emisije iz ložišnih instalacija
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo uputilo je danas obavještenje operatorima postrojenja za sagorijevanje, odnosno ložišnih instalacija, da su dužni obezbijediti mjerenja emisije iz ložišta radi dokazivanja da postrojenje zadovoljava granične vrijednosti emisije propisane Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisije u zrak iz postrojenja za sagorijevanje, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

Ova obaveza je propisana Zakonom o zaštiti zraka, odnosno Pravilnikom o monitoringu zagađujućih materija u zrak i Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo. 

Operatori postrojenja za sagorijevanje dužni su jednom godišnje obezbijediti periodična mjerenja emisije, i to za ložišta snage preko 50 kW. 

Izvještaj o izvršenom mjerenju na propisanoj formi dužni su dostaviti Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Forma Izvještaja i Uputstvo za popunjavanje koju je u saradnji s operatorom ložišne instalacije dužna popuniti akreditirana laboratorija, dostupna je na web stranici Sektora za zaštitu okoliša pomenutog resornog ministarstva.

Ministarstvo će priznavati rezultate mjerenja emisije iz ložišta dobijene isključivo putem pravnih lica, odnosno akreditiranih laboratorija od  Instituta za akreditaciju Bosne i Hercegovine. Spisak akreditiranih laboratorija s kontakt telefonima je objavljen na web stranici Sektora zaštite okoliša Ministarstva, a prema spisku akreditiranih tijela Instituta za akreditaciju BiH. 

Troškove mjerenja emisije pokriva operator ili vlasnik postrojenja za sagorijevanje.

Nadzor nad provođenjem odredbi navedenih propisa vršit će Inspekcija zaštite okoliša (Ekološka inspekcija) Kantona Sarajevo.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.