9.1.2017. 8:42
0
U Sarajevu sutra konferencija o vakcinama
Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH organizirat će sutra u Sarajevu konferenciju o vakcinama.

Kako navode iz ovog udruženja, Bosna i Hercegovina postaje prva zemlja u regionu koja će uspostaviti standardizaciju istražnih radnji u krivičnim postupcima oštećenja zdravlja djece nakon vakcinacije.

Standardizacija će se, kako ističu, uraditi za sve četiri vakcine koje bebe primaju u prvoj godini života (Hepatitis b, DTPr polio, HIB i MMR), 

-Standardizacija bi se izvršila uz pomoć izmjene i dopune člana 121 Zakona o krivičnom postupku BiH, koji reguliše toksikološka ispitivanja. U ovom članu bi se taksativno navele relevantne mikrobiološke i toksikološke laboratorijske pretrage, kako bi se postupajući tužioci obavezali da ih čine - saopćeno je iz Udruženja roditelja teško oboljele djece u BiH.

Tim zakonom propisanim postupkom bi se, dodaju, eliminiralo "obmanjivanje javnosti komentarima 'nije od vakcine'", ako ne budu potkrijepljeno validnim laboratorijskim analizama. Iz tog razloga će npr. posebno biti fokusirana laboratorijska pretraga genotipizacija, izoliranje iz krvi i moždanog likvora onih sojeva virusa i bakterija koji koji se koriste u vakcinama.

Iz Udruženja roditelja teško bolesne djece u BiH tvrde da se u BiH godinama sprečavalo dokazivanje uzročno-posljedične veze između neuroloških oboljenja djece nakon vakcinacije jer su ljekari "krili koje pretrage su relevantne za ovakvu medicinsku ocjenu i koje pretrage bi uopšte trebalo uraditi".

Kako je najavljeno, na sastanak su pozvani i akteri loših toksikoloških praksi, kako bi se istovremeno čula i druga strana.

Učesnici konferencije su predstavnici kantonalnih, federalnih i državnih pravosudnih institucija.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.