9.1.2017. 11:15
2
Zaledila Miljacka, strogo zabranjeno klizanje i hodanje po ledu
Usljed izuzetno niskih temperatura prethodnih dana zaledila je rijeka Miljacka, na brani Bentbaša. Iako je rijetkost vidjeti ovakav prizor u Sarajevu, iz Općine Stari Grad upozoravaju građane da budu izuzetno oprezni i da ne prilaze zaleđenoj rijeci.

Uposlenici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad jutros su bili na terenu i postavili trake upozorenja oko brane na Bentbaši. Upozoravaju se građani da je strogo zabranjeno klizati se i kretati po zaleđenom dijelu rijeke i izlagati se opasnosti od pucanja leda i većih posljedica..

Služba civilne zaštite pridržava se uputa iz Federalne uprava civilne zaštite a koje se odnose na čišćenje snijega i leda i održavanje puteva kako bi se olakšalo neometano odvijanje života u područjima koja su zahvaćena niskim temperaturama.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdao je sljedeće preporuke kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura, te ga prenosimo:

Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama.

Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica.

U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).

Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.

Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.).

Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom. Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer su te radnje opasne po život!

Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.

Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124.


(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.