9.1.2017. 15:45
8
Izetbegović se oglasio povodom angažovanja OSBiH u Banjaluci
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA se oglasio povodom angažovanja pripadnika Orušanih snaga BiH na obilježavanju Dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović će tražiti da se ispitaju sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja Dana RS, i u odnosu na Zakon o odbrani, Zakon o službi u OS, Pravilnik o pukovima i Pravilnik o svečanostima i ceremonijama, te zatražiti utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenja zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcije komandantice NATO Štaba u BiH", navodi se u saopštenju.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da se bez potrebe dižu tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske.

"Bez potrebe stalno dižemo tenzije, bez obzira ko kakve osjećaje ima prema bilo kojem datumu, pa i 9. januaru. Bojim se da nas takav pristup neće daleko odvući", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, rekao je nakon sjednice predsjedništva ove stranke da je više zagovornik ideje da se političari bave životnim pitanjima.

"Cijelu godinu smo posvetili obilježavanju Dana Republike Srpske, koji se do juče obilježavao da niko nije obraćao pažnju, a sada samo pričamo o tome. I o tome treba neko razgovarati, ali ne na način da pravimo tenzije koje će nas vidno vratiti nazad kada je u pitanju politika u BiH", rekao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da je to bio slučaj i danas u Banjoj Luci, kada je pologao vijence u okviru aktivnosti obilježavanja „Dana RS-a“, kojeg je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je Ivanić novinarima.

(N1/Amila Alijagić)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.