14.1.2017. 16:54
1
Osmić: Ima li državnika u državnim institucijama?
Potpredsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić oglasio se danas povodom, kako navodi, "katastrofalnih odluka i još gore reakcije Vijeća ministara BiH na događaje oko 9. januara, uz poziv na neopozive ostavke svih odgovornih".

- Nakon skoro cjelosedmične šutnje, krajnje je vrijeme da neko preuzme odgovornost za učestovanje puka Oružanih snaga BiH na oblježavanju neustavnog Dana RS u Banjoj Luci - navodi Osmić, saopćeno je iz SDP-a BiH.

On smatra "da su zamjenici ministra odbrane - Sead Jusić i Boris Jerinić, ministrica odbrane Marina Pendeš i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, svojim su nedjelovanjem i katastrofalnim odlukama, nesuvislim potezima i izostankom adekvatnih reakcija u događajima oko 9. januara, nanijeli nemjerljivu štetu državi Bosni i Hercegovini".

- Zbog toga svi navedeni imaju punu državničku, moralnu i političku odgovornost da podnesu ostavke i spase makar prst vastitog ukaljanog obraza i narušene slike Oružanih snaga BiH i naše države - navodi Osmić.

U njegovoj izjavi stoji da su od njihovog nastanka, pa sve do ovog 9. januara, Oružane snage BiH bile perjanica države i jedan od rijetkih svijetlih primjera kako ova zemlja može djelovati integrisano i kako je upravo u tome najveća korist za sve građane BiH.

- Svojim nedjelovanjem, izostankom odgovornog državničkog ponašanja, izgubljenošću, nedostatkom rješenja i nesposobnošću da odgovore na probleme nastale kršenjem Odluke Ustavnog suda, ali i direktnim učešćem u kršenju te Odluke, zamjenik ministra odbrane, ministrica odbrane i predsjedavajući Vijeća ministara kao njihov nadređeni, napravili su veliku štetu državi i Oružanim snagama, te je povlačenje sa tih funkcija jedini odgovoran čin kojim mogu umanjiti štetu koju su napravili - tvrdi Osmić.

Nadalje navodi kako ne brinu nasrtaji na državu onih na čije smo nasrtaje naučili i navikli, ali "da zabrinjava šutnja i nesposobnost onih koji se svakodnevno busaju u prsa pričom o državi i koji, uprkos vlastitim nesposobnostima, kamče glasove građana tvrdeći da stoje na braniku države. Danas se, nažalost, svi s pravom moramo zapitati  - ima li državnika u državnim institucijama?"

- Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, osim što se ne oglavaša o postupcima ministarstva koje čini Vijeće ministara, prešućuje još jednu sramotnu situaciju u svojoj nadležnosti. Naime, uposlenici sa adresom stanovanja u Republici Srpskoj, 9. januara u ogromnom broju nisu došli na svoja radna mjesta u državnim ministarstvima i agencijama. Niko ne očekuje od predsjedavajućeg Zvizdića da se sveti i vlastitu nemoć kompenzira revanšizmom prema radnicima, ali ovdje se očito radi o organizovanom činu na koji nema nikakvih reakcija. Javnost je morala biti obaviještena, postupci su morali biti pokrenuti, ali do danas nema adekvatne reakcije niti ikakvih informacija o ovome. Zašto zaposlenici iz RS-a nisu došli na posao i zašto im je na taj potez data prešutna saglanost, odgovori su koje je Zvizdić morao predočiti javnosti - dodaje Osmić.

Mišljenja je "da pomalo smiješno izgleda čelništvo Ministarstva odbrane BiH sa svojim postupcima, poput povlačenja saopštenja sa oficijelne stranice, čime sa sebe skida odgovornost za nedopustiv postupak u Banjoj Luci".

- Očigledno je da u Ministarstvu odbrane i Vijeću ministara uopšte ne žele na sebe preuzeti odgovornost za ovaj katastrofalni postupak, što je uvod u početak ukidanja Oružanih snaga BiH. Zato imamo puno pravo da sumnjamo kako je 'na sceni' planska destabilizacija države i njenih institucija, jer su OSBiH jedan od garanta opstojnosti i suvereniteta BiH - upozorava Osmić.

(FENA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.