14.1.2017. 19:12
6
Izetbegović: Nikolić je dobro došao u BiH, ali mu nije trebalo da primi ratnog zločinca Krajišnika
Član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je da je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić više puta pozvan da dođe u BiH, „i dobro je došao kad god odluči da dođe“. „Odluka je njegova“.

No, dodao je Izetbegović u intervjuu za Nezavisne novine, „po onome što (Nikolić) trenutačno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana“.

- Čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsjedničkom kabinetu u Srbiji? Nije Krajišnika osudio neki "bošnjački" sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama. Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH. Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumijeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bh. Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu RS, mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince – rekao je Izetbegović.

Na pitanje smatrata li da bi Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, trebalo da pokažu dodatnu dozu tolerancije u odnosu na druga dva naroda, Izetbegović je odgovoro da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati po Ustavu BiH konstitutivni na cijelom teritoriju BiH.

- Njihovi izabrani predstavnici ravnopravno učestvuju u radu i donošenju odluka u svim državnim institucijama. Ni u Predsjedništvu ni u Vijeću ministara ni u Parlamentarnoj skupštini BiH niti jedna odluka u konačnici ne može biti donesena protivno volji demokratski izabranih ili imenovanih predstavnika bošnjačkog ili srpskog ili hrvatskog naroda, čak i onda kada je ta volja suprotstavljena volji većine svih drugih predstavnika u tim institucijama. Bošnjaci to poštuju i ne dovode u pitanje taj dejtonski sistem odlučivanja, koji osigurava branu od dominacije i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa – rekao je Izetbegović. 

- Imamo problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom spram Bošnjaka i Hrvata u RS – dodao je Izetbegović, između ostalog.

(NAP)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.