15.1.2017. 12:46
0
Dok se Neum guši: Federalna inspekcija nema saznanja o nezakonitom uvozu otpada iz Hrvatske!
Na prostoru općine Neum već godinama svakodnevno se odlaže komunalni otpad iz općina u susjednoj Republici Hrvatskoj i s poluotoka Pelješac u zaleđe jedinog primorskog grada u BiH, piše novinska agencija Patria.

Ovaj problem na Parlamentu BIH prezentirala je na sjednici  Hanka Vajzović, poslanica DF-a u Predstavničkom domu PSBiH.

- Pitanje se odnosi na uvoz komunalnog otpada sa poluotoka Pelješac, dakle iz Hrvatske i njegovo odlaganje i deponovanje u Neum. Budući da imam podatak sa terena pitanje glasi na osnovu kojeg međunarodnog ugovora ili domaćeg propisa službe za graničnu kontrolu već godinama svakodnevno omogućavaju uvoz komunalnog otpada, smeća u našu državu i odlaganje u zaleđu Neuma i to toliko blizu Gradske uprave. Ko god je boravio ljeti tamo morao je nekad imati problem sa požarima, dimom i ugrožavanjem životne okoline jer je to redova prateća pojava. Ako se zakonom zabrani uvoz smeća šta će Vijeća ministara poduzeti da se prestane s ovakvom praksom – kazala je Vajzović.

Pitaje je proslijeđeno i premijeru FBiH Fadilu Novaliću, a glasilo je: „Zašto Federalna uprava za inspekcijske poslove odobrava (ne čini ništa kako bi spriječila) nezakonit uvoz komunalnog otpada iz Hrvatske i njegovo odlagaje na neuređenoj deponiji u zaleđu Neuma?"

U odgovoru se navodi da su inspektori vršili nadzor te da je Federalno ministarstvo za okoliš i turizam izdalo okolišnu dozvolu općini Neum za sanaciju postojeće deponije i izgradnju pratećih sadržaja prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja na lokalitetu Klepovica.

- Federalna inspekcija nema saznanja o nezakonitom uvozu komunalnog otpada iz Hrvatske i njegovo odlaganje na ovoj deponiji. Prekogranični promet otpada je u nadležnosti tijela za kontrolu prometa roba na granici – navodi se u odgovoru.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa istakao je da ne postoji zakonski propis u BiH koji tretira ili dozvoljava ovakav način prekograničnog prometa, ne postoji dogovor sa Hrvatskom koja dozvoljava ovaj međunarodni promet, ne postoji ugovor na koji bi se ovakva praksa mogla osloniti.

- Potrebno je reći da je Bazelskom konvencijom dozvoljen prekogranični prevoz opasnog otpada samo u slučajevima kada u zemlji gdje se transportuje taj otpad postoji postrojenje za reciklažu. BiH je sa Hrvatskom 27. aprila ove godine potpisala sporazum o saradnji na zaštiti prirodne okoline. Za kompletiranje saznanja treba reći da je BiH dobila 140.000 eura za sanaciju deponije u Neumu i te aktivnosti su u toku i vodi ih Federalno ministarstvo za zaštitu okoliša i turizma. Ovo pitanje može poslužiti kao inicijativa, treba mu se dati značajna pažnja i u rješavanje treba uključiti i UIO, GP i Komisiju za upravljanje granicama – istakao je Šarović.  

 (NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.