15.1.2017. 16:15
0
Kad su Dodik i Inzko bili 'drugovi'
Odnosi Milorada Dodika i Valentina Inzka imaju burnu historiju. Davnog marta 2009. godine funkciju Visokog predstavnika OHR-a u BiH Inzko je preuzeo od Miroslava Lajčaka.

Od tada krenule su toplo-ledeno hladne relacije premijera, a kasnije i predsjednika RS-a sa prvim čovjekom Međunarodne zajednice u BiH. Oštre, a ponekad i uvredljive poruke, kao strelice je upućivao Dodik Inzku. S druge strane Inzko je diplomatskim nastupima nekada odgovarao na provokacije, a nekada ignorisao.

U nastavku pročitajte nekoliko novinskih članaka iz perioda kada su Dodik i Inzko sarađivali bez tenzija.

Dodik: Bit ćemo partner Incku
Premijer RS Milorad Dodik uputio je jučer čestitku Valentinu Inzku povodom preuzimanja dužnosti visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU za BiH.

"Nadam se da ćete uskoro svoje znanje, energiju i dobru volju, koju ste iskazali i prije Vašeg dolaska, uvažavajući političku realnost u BiH, upotrijebiti na ubrzavanju njenog puta ka EU", istakao je 28. marta 2009. godine.
On je naveo kako je RS i do tada davala veliki doprinos na putu BiH ka EU, prvenstveno poštujući Dejtonski mirovni sporazum, sa svim ovlaštenjima koja su joj iz njega data.

"U Vladi RS i meni imat ćete dobrog sagovornika i partnera na svim evropskim pitanjima na kojima budete radili", pisalo je u Dodikovoj čestitki Inzku.

M. Dodik razgovarao sa V. Inckom
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Austrije Valentin Inzko razgovarali su u Banjaluci o aktuelnoj situaciji u RS i formiranju nove vlade RS, javio je dopisnik Agencije ONASA iz Banjaluke, 22. oktobra 1998. godine.

"Nakon razgovora ambasador Inzko je kazao da Evropska zajednica i Austrija, kao predsjedavajuća zemlja želi da pruži ruku novoj vladi i nastavi saradnju kojom bi RS i BiH bio otvoren put u Evropu."

Dodik: BiH će biti bez Inzka; Inzko: BiH će biti bez Dodika
Krajem februara 2010. godine Inzko i Dodik su predviđali da od tog trenutka u naredne četiri godine 'neće biti ni Inzka ni Dodika na funkcijama u BiH'.

"Ostvare li se predviđanja visokog predstavnika Valentina Inzka i premijera RS-a Milorada Dodika, već za četiri godine na našoj političkoj sceni neće biti nijednog od njih dvojice", pisao je Avaz.

Dodik i Inzko su dan ranije učestvovali u javnoj debati u Sarajevu, koju je moderirala Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga. Među brojnim pitanjima iz publike, premijer RS-a i visoki predstavnik upitani su i kako vide BiH za četiri godine, na šta je Dodik odmah kazao da je vidi bez Inzka, a Inzko na to odgovorio da BiH tada vidi bez Dodika.

"Prije 14 godina Michael Steiner i ja upoznali smo ambicioznog političara iz male općine kod Banjaluke. Taj me čovjek tada impresionirao vizijom, energijom i hrabrošću - bio je to Milorad Dodik. Uprkos velikoj ličnoj opasnosti, on je putovao u inostranstvo da se sastane s političarima i prijateljima Bošnjacima da bi diskutirali o budućnosti njihove zajedničke zemlje...", podsjetio je Inzko.

Inzko je istakao (24. februara 2010. godine) da Dodika mnogi okrivljuju za povećanu upotrebu ekstremističke retorike, bilo u odnosu na održavanje referenduma, bilo na poricanje ratnog zločina kao što je onaj na sarajevskoj pijaci Markale ili na tuzlanskoj Kapiji.

"Da li je ovo isti Dodik kojeg sam upoznao 1996. godine?", upitao se Inzko na početku debate, podsjećajući da je tada Dodik govorio „čak i o tome da će međuentitetske granice jednom nestati“.

Uslijedila je reakcija Dodika na izjave Valentina Inzka.

"Ja sigurno nisam onaj Dodik, sad sam stariji i iza mene je mnogo društvenog rada, iskustava i nekih razočarenja. Sreo sam i ja tada Inzka, za kojega nisam ni mogao pomisliti da će biti visoki predstavnik i da ću imati problema s njim jer je on visoki predstavnik. Ali, to je život", kazao je Dodik.

Dodik je tada mislio da je isti kakav je i bio: "Nikoga nisam mrzio niti mrzim, ali pripadam onim ljudima koji poprilično ne daju na sebe. Nisam ratni lider, niti sam bio čovjek koji je u toku rata podržavao, štaviše bio sam onaj ko je u toku rata bio jasan glas protivljenja svemu što se tada dešavalo, ali to nije zavisilo od mene. I bio sam prvi koji je ovdje došao u Sarajevo od srpskih političara bez ikakve pratnje. Danas sam došao uz ogromnu pratnju i uz prvi stepen zaštite kakav nisam doživio od kako dolazim ovdje", rekao je Dodik.

Naglasio je da BiH nije sporna.

"Ona je legalna i suverena zemlja u dejtonskim okvirima . Mi ne negiramo BiH, ali nećemo dozvoliti da se negira RS", kazao je Dodik.


(N1/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.