16.1.2017. 17:28
0
Kineska kompanija zainteresirana za infrastrukturne projekte u BiH
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima kineske kompanije "China Gezhouba Gropu Internacional Enginering" o trenutnom stanju infrastrukturnih objekata u BiH i gradnji budućih.

Osim značaja koridora 5-C, ministar je predstavnike kineske kompanije upoznao o gradnji brzih cesta u BiH, jadransko-jonske ceste, mosta na rijeci Tari, Unsko-sanskoj željezničkoj pruzi, te generalno s infrastrukturom željezničkog prometa.

Ministar je upoznao predstavnike kineske kompanije s tim da je Ministarstvo u saradnji sa entitetima i Brčko Distriktom u julu ove godine donijelo temeljni dokument, Okvirnu strategiju prometa BiH, čime je stvorena osnova za brži razvoj prometne infrastrukture u BiH.

Ocijenio je da je, s obzirom na finansijsko stanje u BiH, najvećim dijelom iscrpljene postojeće modele finansiranja izgradnje infrastrukture, problematiku dodatnog zaduživanja države BiH i entiteta, kao i ograničene pristupe fondovima EU, u narednom periodu neophodno razmišljati i o drugim modelima finansiranja izgradnje prometne infrastrukture.

- Sada je na svima nama, od državnog, preko entitetskih do kantonalnih i općinskih nivoa, da osiguramo ambijent u kojem će potencijalni investitori doći u BiH i ulagati u gradnju autocesta i brzih cesta - istaknuo je ministar Jusko.

Mišljenja je da je ova godina važna za infrastrukturne projekte, budući da postoji potreba za unapređenjem infrastrukture, kako sa ekonomskog aspekta razvoja društva tako i s povećanjem stepena sigurnosti u odvijanju međunarodnog prometa.

Zamjenik predsjednika kineske kompanije Xiu Zangui iznio je podatak da ova kompanija, koja je u stopostotnom vlasništvu kineske Vlade, ima tradiciju dugu 46 godina i više od 40.000 zaposlenika.

U okviru ove grupacije djeluje Odbor za investicije koji obuhvata područja širom svijeta, a polje njihovog interesiranja je i BiH, a Zangui je istaknuo da je ohrabren usvojenjem Okvirne prometne strategije BiH, dodajući da tim ovog preduzeća prati gradnju koridora 5-C.

Zangui je dodao da su, također, zainteresirani za sve infrastrukturne projekte koji su bili tema današnjeg sastanka, saopćeno je iz Ministarstva  komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.