16.1.2017. 21:05
0
''Voz Beograd – Kosovska Mitrovica nije mogao biti poslan slučajno''
Voz koji nije saobraćao na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica cijelih 17 godina nije mogao biti poslan iz Beograda slučajno. Smatra ovo dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

- Vlasti u Prištini dužne su da osiguraju suverenitet i sigurnost na svojoj teritoriji. U ovom slučaju kosovske vlasti smatrale su da se radi o međunarodnom vozu, koji zahtijeva i određene procedure i pravila u međunarodnom željezničkom saobraćaju. Takvi natpisi na vozu nisu praksa u međunarodnom saobraćaju. Ovdje ne možemo govoriti o „ljutnji“ nego jednostavno o tome da li kosovske vlasti funkcioniraju ili ne. U ovom slučaju pokazalo se ovo prvo – kaže dr. Bećirović u komentaru za novinsku agenciju Patria.

Kosovske vlasti nisu dozvolile da na Kosovo uđe voz koji je u subotu krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu.

Spoljašnjost voza bila je u bojama zastave Srbije, gdje je ispisana nazivima manastira i mjesta na Kosovu na 21 jeziku, među kojima je i albanski, napisano je "Kosovo je Srbija".

Na pitanje zbog čega je Srbija napravila takav potez, dr. Bećirović smatra da političari žele producirati nove događaje „kako bi se zaboravili ili potisnuli građanima iz pamćenja prethodni, posebno oni koji nisu u njihovom interesu“.

- U Srbiji su najavljeni predsjednički, a možda i parlamentarni izbori i događanja u vezi voza Beograd – Kosovska Mitrovica mogu se povezati u tom kontekstu, ali i sa dijalogom koji se odvija između zvaničnog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela, jer svaka strana želi osigurati bolje pregovaračke pozicije – rekao je dr. Bećirović.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.