17.1.2017. 14:53
0
Ambasada SAD-a podržala Zimski debatni kamp o pomirenju
Zimski debatni kamp čiji je osnovni moto "Svi različiti, svi jednaki", a kojim se nastojalo ukazati na važnost međusobnog uvažavanja i suradnje, kao i na neophodnost poštivanja ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine, održan je na Jahorini u periodu od 10. do 14. januara.

U kampu, koji je organizirao Centar za kulturu dijaloga uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, učestvovali su srednjoškolci i profesori iz srednjih škola Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Svoje predstavnike u kampu imali su Banja Luka, Brčko, Čelić, Donji Vakuf, Gradačac, Kladanj, Mostar, Novi Grad, Prijedor, Sarajevo, Srbac, Srebrenik, Tešanj, Tuzla te Travnik i Visoko.

Cilj kampa bila je edukacija mladih kroz argumentiranu raspravu, obrazovnu debatu i kritičko mišljenje da je trajni mir moguć samo onda kada postoji poštivanje za druge i drugačije.

Također, namjera je bila i ojačati mlade da dignu svoj glas i zagovaraju za promjene u društvu, postajući aktivno involvirani u neophodne obrazovne reforme i promjene u lokalnim zajednicama kroz saradnju sa svim relevantnim akterima.

Srednjoškolci i njihovi profesori razgovarali su o najaktualnijim temama o kojima se u bh. društvu rijetko, ili vrlo malo razgovara, a to su, između ostalih, ljudska prava, pomirenje, trajni mir u BiH, suradnja između bliskih lokalnih zajednica koje se nalaze u različitim entitetima, održivi mir te uloga mladih u kreiranju interetničkog pomirenja.

Održane su i edukativne i kreativne radionice u kojima su imali priliku otvoreno razgovarati o najrazličitijim temama i problemima. Srednjoškolci su posebno istakli važnost međusobnog uvažavanja, suradnje i prihvaćanja drugih i drugačijih.

Također, održane su i natjecateljske aktivnosti, saopćeno je iz Centra za kulturu dijaloga.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.