17.1.2017. 15:45
0
Bojić: Razmatrati zdravstvenu zaštitu izbjeglica prije njihova dolaska u BiH
Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH danas su utvrdili da na vrijeme razmatraju procjene i mogućnosti izbjegličke krize u regiji i EU, jer strani stručnjaci predviđaju da bi na proljeće jedna od izbjegličkih ruta mogla biti kroz Bosnu i Hercegovinu.

U tom slučaju, kazao je Feni predsjedavajući ove komsije Borislav Bojić, potrebno je ustanoviti izvore i načine finansiranja zdravstvene zaštite izbjeglica.

- To pitanje treba aktuelizirati budući da promjena rute, kako se predviđa, bude i preko BiH - kazao je Bojić.

Komsija će tražiti da nadležno ministarstvo u definiranim intervalima informira javnost o pravcima kretanja i mjerama koje će se poduzeti ako se to desi.

- Dobro je da na ovaj način razgovaramo o izbjegličkoj krizi. Konačno smo počeli o nečemu raspravljati prije nego što se desi. O evetualnom dolasku izbjeglica na područje BiH upoznalo nas je Ministarstvo sigurnosti BiH prezentirajući dopune Informacije o procjenama i mogućnostima u vezi pitanja izbjegličke krize u regiji i u EU - poručio je član Komisije Saša Magazinović.

Svi akteri, koji se u okviru svojih nadležnosti bave pitanjima izbjeglica trebaju slijediti iskustva iz Srbije i Hrvatske, zaključili su članovi Komisije na današnjoj sjednici.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.