17.1.2017. 19:48
2
Ivanićev zahtjev mnogo toga otkriva: Čiju naredbu su izvršili srpski generali i vojnici OS BiH
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš dala je rok do 2. februara kada načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Anto Jeleč treba dostaviti izvještaj istrage kojom će biti utvrđeno kako je u Banja Luci 9. januara postrojen Treći pješadijski (Republika Srpska) puk OS BiH, po čijem naređenju je to urađeno, te koje su sve procedure u lancu komandovanja narušene, piše Patria.

Iako nije postignut konsenzus na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj 5. januara, predsjedavajući Mladen Ivanić je 9. januara, kada je u RS obilježen neustavni praznik iz kasarne Kozara na ulicu izveo i postrojio 40 pripadnika 6. pješadijske brigade u okviru koje djeluje i Treći puk. 

Ivanić je kada je dobio negativan odgovor od Bakira Izetbegovića, te suzdržan (što je prešutno odobravanje) Dragana Čovića uz konsultacije sa zamjenikom ministrice odbrane Borisom Jerinićem, te zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba generalom Mirkom Tepšićem i komandantom Operativne komande generalom Draganom Vukovićem planski uputio u MO BiH zahtjev za angažman Počasne jedinice OS BiH, na što ima pravo bez konsenzusa sa ostalom dvojicom članova Predsjedništva.

No, napravio je presedan i zloupotrijebio svoju poziciju te je u unificiranom obrascu stavio napomenu da to moraju biti isključivo pripadnici Trećeg puka (koji ne mogu biti postrojeni bez saglasnosti i Izetbegovića i Čovića).

Zahtjev je upućen u MO BiH 5. januara, isti dan kada je ministrici Pendeš stiglo pismo komandanta NATO štaba generalice Gisell Wilz, u kojem je upozorila da 9. januara niko od pripadnika OS BiH ne smije biti učesnik ni u jednom dijelu programa obilježavanja neustavnog Dana RS. Ukoliko se to dogodi, svako ko bude učestvovao bit će sankcionisan, a kao krajnja mjera udaljen iz vojne službe.

To što Ivanićev zahtjev nije bio zakonit po dva osnova - tražio je pripadnike Trećeg puka i naveo uz 8. i 9. januar datum koji je neustavan kao praznik, te što nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu nije predstavljalo prepreku da zamjenik ministrice Sead Jusić 6. januara svojim potpisom i to bjanko odobri sve što je predsjedavajući Predsjedništva tražio.

Prekršili su tako i Zakon o odbrani BiH i Zakon o OS BiH i Protokol o svečanostima, i procedure za upotrebu Počasne jedinice OS BiH, odluku Ustavnog suda BiH te ignorisali precizno upozorenje generalice Wilz!

Ministrica Pendeš morala je 5. januara upozoriti predsjedavajućeg Ivanića da on ima pravo samo na Počasnu jedinicu (koja je posebna formacija) za 8. januar, ali za ono što je tražio i 9. januara nije imao pravo jer je taj datum Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.  

Također, generali Mirko Tepšić, Dragan Vuković i Radovan Ilić komandant 6. Pješadijske brigade, nisu smjeli dati naređenja za izvođenje iz kasarne naoružanih pripadnika 6. Pješadijske brigade, njih 40. 

Svi su imali prilike na snimku RTRS sa postrojavanja pripadnika Trećeg puka 9. januara čuti kako komandir predaje raport Ivaniću, u kojem između ostaloga navodi da je postrojena “Počasna jednica Prvog bataljona 6. Pješadijske brigade Trećeg puka Republika Srpska”, a ne Počasna jedinica OS BiH!

Ivanić se nije poklonio državnoj zastavi, a uz to nisu spomenute Oružane snage BiH prilikom predaje raporta.

Da bi general Ilić izveo iz kasarne Kozara pripadnike 6. Pješadijske brigade morao je imati naredbu Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta, a do koje se dolazi konsenzusom.

Jedino što je Ivanić imao pravo jeste angažman pripadnika Počasne jedinice OS BiH, i to kao asistenciju pri polaganju vijenaca na grobljima, počasnu četu, zastavnu grupu i vojni orkestar.

General Husein Tursunović, komandant Komande za podršku OS BiH, u dva je navrata, kao i još dvojica bošnjačkih oficira upozoravao i ministricu i njene zamjenike, te načelnika Jeleča u njegove zamjenike Mašovića i Tepšića da se radi o neustavnom i nezakonitom angažmanu pripadnika OS BiH. Ne želeći da učestvuje u neustavnim i nezakonitim aktivnostima, general Tursunović je 6. januara naredio Komandi logistike da se obustave sve aktivnosti na pružanju i angažovanju resursa OS BiH za dan 9. januar.

Čelnici MO i OS BiH su sve dopise ignorisali.






(NAP)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.