18.1.2017. 11:22
8
Iz Vodovoda poručuju: Tražimo pomoć, a neka se priče ostave za neka druga vremena
FOTO: TVSA
KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo danas je povodom objavljenih informacija u medijima o stanju u tom poduzeću pozvalo sve nadležne, pa i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da im finansijski, operativno, materijalno, tehnički ili na bilo koji drugi način pomognu, u rješavanju prioritetnog problema - aktualne redukcije vode, kako bi što prije normalizovali stanje vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo, a „priče ostave za neka bolja vremena“.

Kako je istaknuto u saopćenju  Uprava tog preduzeća će istrajati u svojim zahtjevima kako bi zaštitila potrošače, uposlenike VIK-a i samo poduzeće od daljnje destrukcije.

Upravljačke strukture poduzeća  su stava da dezinformacije dezavuišu javnost i skreću sa problema koji su eskalirali posljednjih dana i koji se moraju rješavati.

U saopćenju je navedeno da je stanje vodovodnog sistema, elektroenergetskih postrojenja i pumpnih agregata dotrajalo i više su na opravkama nego u funkciji.

Takav slučaj je nedavno desio i na glavnom izvorištu Bačevo, gdje je porazna činjenica da je oprema stara više od 60 godina i za koju se više ne proizvode rezervni dijelovi, a zvaničnici govore o opravkama kvarova i minornim stvarima, gurajući pod tepih rješavanje ključnih problema kao što je rekonstrukcija vodovodne mreže i glavnih izvorišta – navode iz ViK-a.

Ističu da je  u prethodne dvije godine kontinuirano uvećana   vrijednost naplaćenih potraživanja.  Tokom 2014. godine je naplaćeno 42,7 miliona KM, 2015. – 43 miliona KM, a 2016. godine  44, 4 milliona KM. 

Iz ViK-a naglašavaju da je tokom 2016. godine iz sredstava vodnih naknada izdvojeno 6,5 miliona KM na ime rekonstrukcije vodovodne mreže, međutim, po tom osnovu je u posmatranom periodu izdvojeno 3.351.000 KM.

Općina Novo Sarajevo je u fazi realizacije, međutim, načelnik te općine još nije izdao urbanističku saglasnost kao bi se pokrenuo proces dobijanja građevinske dozvole za izvođenje građevinskih radova, dok se projekti u drugim općinama već realizuju.

Iako se kroz medije navodi da je planirano ulaganje u rekonstrukciju vodovodnog sistema u iznosu od 25 miliona KM, Uprava poduzeća napominje da budžetom za 2017. godinu navedeno nije planirano, tako da pretpostavljaju da se to odnosi na sredstva EBRD  kredita, te da takav način ulaganja ne predstavlja sistemsko rješavanje problema s kojim su suočeni, jer se moglo realizovati kroz sukcesivno planiranje sredstava u Budžetu KS, kroz višegodišnji period.

- Ukoliko i dođe do potpisivanja ugovora sa EBRD -om, napominjemo da se to neće realizovati do kraja aprila, nakon čega slijedi ratifikacija na svim nivoima. Operativnost sredstava se u najboljem slučaju, ne može očekivati prije jeseni, što je kasno za započinjanje radova na mreži, a krive nas što smo tražili finansijska sredstva u iznosu od 10 miliona KM, kako bi izvršili ulaganja u rekonstrukciju vodovodne mreže i barem dijelom stabilizovali vodosnabdijevanje.  Bili bi zadovoljni da nismo u pravu u ovom dijelu – navodi se u saopćenju iz ViK-a.

Ističu i da broj popravljenih kvarova iz mjeseca u mjesec raste jer je Uprava unutrašnjom preraspodjelom napravila dodatnih pet ekipa, a ne pritiskom Vlade KS, te da su zahvaljujući intervenciji resornog ministra i Civilnoj zaštiti Kantona Sarajevo ustupljena dva potpuno nova bagera koji su dati na korištenje poduzeću.

Uprava ViK-a navodi i da je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila samo 300.000 (za period od dvije godine) za nabavku vodomjera sa data logger-om koji su odmah ugrađeni kod privrednih subjekata gdje su fakturisana potraživanja skočila za 385.000 KM.

Kada su u pitanju navodi o neradu šefova pojedinih službi, napominju da je tokom prošle godine trenutna Uprava rekonstruisala ključni dio srednjeg menadžmenta gdje su imenovani novi rukovodioci, što je također dio operativnog dijela poduzeća.

(Fena)

8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.